Cât costă mâncarea pentru o zi de post în timpul Postului Crăciunului. Multe prețuri au crescut cu 14% comparativ cu anul trecut
Au mai rămas doar câteva zile până începe Postul Crăciunului, iar mulți dintre credincioși se gândesc să își cumpere legume și fructe pentru perioada care va urma. Cât costă mâncarea pentru o zi, dacă postești. Multe prețuri au crescut cu 14% comparativ cu anul trecut.
- Câți bani trebuie să scoți din buzunar, pentru o zi, dacă mănânci cu post
- Multe prețuri au crescut cu 14% comparativ cu anul trecut
- Cât costă coșul minim cu legume și fructe
Postul Crăciunului, cunoscut și sub numele de Postul Nașterii Domnului, este una dintre cele patru perioade mari de post din calendarul ortodox, alături de postul Paștelui, al Sfinților Petru și Pavel și al Adormirii Maicii Domnului. Postul Crăciunului este o perioadă de pregătire spirituală și trupească pentru sărbătorirea Nașterii Domnului, Crăciunul.
Câți bani trebuie să scoți din buzunar, pentru o zi, dacă mănânci cu post
Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie și se termină pe data de 24 decembrie. Deci, acest post durează 40 de zile.
Spre deosebire de anul trecut, anul acesta prețurile la legume au crescut cu 14%, în timp ce fructele au o scumpire de 7%. Mulți credincioși vor fi, așadar, nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru a-și asigura mesele pentru o zi de post.
Kilogramul de castraveți costă, de exemplu, aproximativ 10 lei, roșiile și gogonelele 6 lei, iar varza între 3 și 6 lei, scrie antena3.ro.
Dacă ar fi să facem un calcul rapid, un cost estimativ pentru un coș de legume și fructe, pentru o zi de post, ar putea ajunge la aproximativ 40 de lei. Evident, prețul poate varia în funcție de locație, dacă alegi să cumperi dintr-un supermarket sau de la piață, dar și de preferințele personale.
De asemenea, dacă vrei să incluzi și alte alimente de post, precum pâine, ulei, sau alte suplimente vegetale, costul va crește.
Ce alimente sunt permise în Postul Crăciunului
În timpul Postului Crăciunului, mesele sunt bazate pe preparate vegetale. Iată câteva exemple de alimente permise:
Legume (cartofi, morcovi, fasole, varză, etc.)
Fructe (mere, pere, prune, struguri, etc.)
Cereale (orez, grâu, porumb)
Produse din făină (pâine, cozonaci de post, plăcinte)
Uleiuri vegetale (pentru gătit)
Nuci, semințe și migdale
În ceea ce privește preparatele tradiționale, sunt populare sarmalele de post, tochitura de post (fără carne), salate de legume sau pâine de casă și cozonaci de post (fără lapte sau ouă).