Cât costă să divorțezi în România, în anul 2024. Toate actele de care ai nevoie
Divorțul a devenit din ce în ce mai costisitor în România. Doi soți care vor să se separe sunt nevoiți să scoată bani frumoși din buzunare. Iată de ce sumă ai nevoie și ce acte sunt necesare pentru a divorța. Prețul diferă în funcție de situația în care te afli.
- De câți bani ai nevoie dacă vrei să divorțezi
- Prețul diferă în funcție de mai multe situații
Procedura de divorț amiabil este simplă și tot ce trebuie să faci este să parcurgi câțiva pași simpli. Trebuie să ai în vedere actele necesare, iar mai apoi să plătești câteva taxe. Suma poate să depășească 1.000 lei, dar prețul diferă în funcție de mai multe aspecte cu privire la cei doi soți.
Cât costă să divorțezi în anul 2024, în România
Deși prețul variază, un fapt este cert: divorțul amiabil este mai ieftin decât divorțul în tribunal. Așadar, dacă vrei să te separi de comun acord de soțul tău, vei fi nevoit să scoți din buzunar 795 lei, dacă nu sunt implicați minori.
În cazul în care în familie există copii minori, prețul se dublează. Soții sunt nevoiți să plătească sume care pornesc de la 1.460 de lei.
Dacă cei doi soți divorțează la tribunal, lucrurile se schimbă. Prețul diferă în funcție cde mai multe aspecte, cum ar fi durata căsătoriei sau chiar și motivul divorțului. Dacă condițiile separării nu sunt pe placul ambilor soți, onorariul unui avocat poate fi destul de costisitor.
Ce acte ai nevoie pentru a divorța
În ceea ce privește divorțul la notar, cei doi soți au nevoie de câteva acte pe care trebuie să le prezinte notarului. Este vorba despre actele de identitate ale celor doi soţi, certificatele de naştere, certificatul de căsătorie în original și certificatul de naştere al copilului minor rezultat din căsătorie, dacă este cazul.
În cazul în care cei doi soți doresc să divorțeze la tribunal, sunt necesare câteva acte în plus. Dosarul trebuie să fie compus din cererea de divorț, semnată fie de ambii soți - în cazul divorțului amiabil, sau semnată doar de reclamant - în cazul divorțului din culpă, actele de identitate ale celor doi soţi, certificatele de naştere, certificatul de căsătorie, certificatul de naştere al copilului minor rezultat din căsătorie, dovada veniturilor, acte doveditoare asupra contribuirii la bunurile comune, dovada plății taxei judiciare de timbru.