Cât de eficiente sunt vaccinurile anti-COVID-19. Răspunsul oferit de reprezentanții ministerului Sănătății
La mai bine de opt luni de la apariția vaccinurilor în România, reprezentanții ministerului Sănătății oferă cele mai așteptate răspunsuri cu privire la serul care ne scapă de virusul din China. Iată ce se spune despre eficacitatea vaccinurilor, dar și despre posibilitatea revaccinării populației pe termen lung.
- Reprezentanții ministerului Sănătății spun totul despre vaccinurile anti-COVID-19.
- Încă nu se știe cât de eficiente sunt și dacă va fi nevoie de o revaccinare.
Întrebările care stau pe buzele tuturor de la începutul pandemiei de coronavirus și până în acest moment, primesc acum răspunsuri.
Printr-un document oficial, reprezentanții ministerului Sănătății vorbește despre posibilitatea revaccinării populației împotriva virusului din China, despre eficacitatea vaccinurile ce se află acum pe piața națională și internațională, dar și despre multe alte lucruri legate de campania de vaccinare desfășurată în România încă din iarna anului trecut.
”În România, imunizarea populației se realizează conform Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, aprobată prin Hotărârea nr. 1.031 din 27 noiembrie 2020, modificată și completată prin Hotărârea nr. 12 din 20 ianuarie 2021”, au răspuns cei din Ministerul Sănătății, informează Antena 3.
Ministerul Sănătății, fără răspuns despre eficacitatea vaccinurilor și posibilitata revaccinării
Ei bine, și pentru că tot se desfășoară vaccinarea în țara noastră conform unor acte normative, următoarea întrebare găsită în documentul oficial face referire la siguranța și eficacitatea vaccinurilor ce sunt acum utilizate pentru combaterea pandemiei.
Astfel s-a aflat faptul că abia în anii 2022 și 2023 vom vedea cum și în ce fel ne sunt salvate viețile de la infecție cu noul COVID-19 de serurile ajunse pe piața internațională.
”Siguranța și eficacitatea vaccinurilor care au primit autorizații condiționate de introducere pe piață sunt monitorizate. Din documentele publicate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), termenele limită pentru depunerea rapoartelor finale asupra eficacității sunt:
- decembrie 2023 pentru vaccinul Comirnaty (dezvoltat de BioNTech/Pfizer)
- decembrie 2022 pentru COVID-19 Vaccine Moderna
- mai 2022 pentru Vaxzevria (dezvoltat de AstraZeneca)
- decembrie 2023 pentru COVID-19 Vaccine Janssen”, a răspuns Ministerul Sănătății.
Se pare că subiectul eficacitate și siguranță nu este singurul care nu primește un răspuns concret din partea specialiștilor, căci și întrebarea legată de o posibilă revaccinare a populației stă încă sub semnul întrebării.
Pentru că serurile sunt dezvoltate de mai puțin de un an, cei din minister susțin că încă nu există certitudinea că doar cele două doze vor fi de ajuns ori va fi nevoie periodic să ne vaccinăm împotriva coronavirusului și asta ori pentru că ne vor scădea anticorpii ori pentru că vaccinul nu va mai fi eficient împotriva vreunei noi tulpini.
”Pentru că vaccinurile împotriva COVID-19 au fost dezvoltate relativ recent, la acest moment, nu se poate preciza cu certitudine care este perioada protecției sau dacă va fi necesară la un moment dat revaccinarea. Perioada de timp în care suntem protejați după vaccinare poate fi stabilită doar prin observarea îndelungată a voluntarilor cărora le-a fost administrart vaccinul în cadrul studiilor clinice. Din acest motiv, studiile clinice necesare pentru a stabili durata imunității sunt încă în derulare, iar datele provenite din acestea sunt în dinamică. Încă nu există suficiente date care să ne spună când și dacă va fi necesară revaccinarea. Nu există un titru/prag de anticorpi peste care să se spună că o persoană este protejată, iar testele nu sunt standardizate între ele. Decizia de a revaccina va fi luată în momentul în care datele de monitorizare a eficienței vaccinurilor, naționale și internaționale, vor arăta o scădere semnificativă a protecției, după un anumit timp sau în fața unei anumite variante virale”, a fost răspunsul dat de cei din Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea