Cât de sigur este vaccinul anti-COVID-19 care urmează să ajungă în România? Raed Arafat explică întregul fenomen: „Nu vorbim de probleme majore”
Pentru că suntem foarte aparoape de a primi vaccinulanti-COVID-19, virusul care ne-a pus viețeile pe ”tușă”, Raed Arafat explică acum întregul fenomen al vaccinării și mărturisește cât de sigur este acest tratament.
- Raed Arafat susține că vaccinul anti-COVID-19 este sigur.
- Oficialul îndeamnă populația țării să se vaccineze.
România se află și ea pe listă țărilor care vor primi vaccinul împotriva virusului ucigaș din China atunci când va apărea pe piață. Doar că, deocamdată, 40% dintre români nu s-ar vaccina, și asta conform unui sondaj de opinie.
În această situație, după ce oamenii au răspuns negativ, de teamă, de nesiguranță sau neștiință, Raed Arafat iese la rampă și explică ce înseamnă vaccinarea, dar și ce efecte poate avea. Astfel, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență garantează că medicamentul nu are efecte adverse care să pună în pericol starea de sănătate a celor care se vaccinează.
Raed Arafat susține vaccinarea anti-COVID-19
"Atunci când va ajunge vaccinul în România se va comunica, se va explica, va fi totul transparent, nu va fi nimic lăsat sub semnul îndoielii. Atenție, nu suntem singuri, ce folosim noi va folosi toată Europa. Să înțeleagă lumea, nici guvernul francez și nici cel german nu vrea să facă vreun rău populației. Achiziția vaccinului anti-Covid este europeană, nu se va achiziționa ceva care nu prezintă siguranță. Studiile arată că aceste vaccinuri vor fi sigure și vor putea fi administrate fără probleme. Niciun medicament nu trece fără să aibă posibile efecte secundare, dar nu vorbim de probleme majore", a spus Raed Arafat, la Digi24.
Ulterior, după ce a precizat că vaccinarea nu este obligatorie, Raed Arafat a ținut, totuși, să sublinieze că daca acest lucru ar fi făcut de cel puțin 70% din populația țării, șansa de a scăpa de pandemia de coronavirus ar fi una mult mai mare. Totul, bineînțeles, ”acompaniat” cu măsuri de protecție deja existențe.
"După prima injecție, e o perioadă până corpul tău face anticorpi împotriva virusului. Mai trebuie inclusiv o injecție de rapel la unele dintre vaccinuri. Dacă nu o faci, prima injecție devine ineficientă. Dacă vrei să întrerupi rata de răspândire, trebuie să vaccinezi 60-70% din populație, iar acest lucru va dura peste tot în lume. Cu cât numărul celor care vor accepta vaccinarea este mai mare, cu atât revenirea la o viață normală este mai rapidă. Totul depinde de cei care vor fi de acord să se vaccineze pentru că până acum știm că acest virus are un impact pe termen lung, sunt oameni care au trecut mai ușor prin infecție și alții au rămas cu sechele chiar și la un an după infecție", a conchis șeful DSU.