Cât timp se spune "Hristos a înviat!"? Originea şi semnificaţia acestui salut
Publicat pe 16.04.2025 la 14:21 Actualizat pe 16.04.2025 la 14:30
În fiecare an, odată cu Sărbătorile Pascale, începe și perioada în care auzim peste tot „Hristos a înviat!”. Este un salut care vine însoțit de multă emoție și bucurie către Mântuitor. E o tradiție care se practică, dar nu mulți sunt cei care știu cât timp trebuie spusă.
- Cât timp se spune "Hristos a înviat!"?
- Originea şi semnificaţia acestui salut
În perioada Paștelui, peste tot se rostește „Hristos a înviat!” cu răspunsul „Adevărat a înviat!”. Deși îl rostim în fiecare an, puține persoane cunosc exact cât timp este potrivit să-l folosim sau care este adevărata lui semnificație.
Cât timp se spune Hristos a înviat
Salutul „Hristos a înviat!” este unul dintre cele mai frumoase și profunde obiceiuri din tradiția creștină, încărcat de semnificație spirituală și bucurie. Acest salut, însoțit de răspunsul „Adevărat a înviat!”, este rostit începând cu noaptea de Paște, imediat după slujba Învierii, și se păstrează până la sărbătoarea Înălțării Domnului, la 40 de zile după Paște.
În unele zone sau comunități, credincioșii continuă să îl folosească până la Rusalii, la 50 de zile de la Înviere, ca semn de evlavie și respect pentru această perioadă sfântă.
Care este originea acestui salut
Originea acestui salut este strâns legată de învățătura creștină timpurie, care pune Învierea lui Iisus Hristos în centrul credinței. Se spune că femeile mironosițe, atunci când au găsit mormântul gol, au primit vestea Învierii de la îngeri, iar mai apoi însuși Hristos li s-a arătat.
De asemenea, tradiția spune că Maria Magdalena, ajunsă la Roma, l-a salutat pe împăratul Tiberiu cu „Hristos a înviat!”, oferindu-i un ou roșu, gest care stă la originea obiceiului de a ciocni ouă de Paște.
Este un mod prin care creștinii își împărtășesc bucuria Învierii, își exprimă speranța în viața veșnică, unindu-se printr-o convingere profundă, că moartea a fost biruită și că lumina a învins întunericul.