Ce complicații pot să apară post-Covid-19. De ce revin la spital cei care au avut boala
Cei mai mulți dintre cei care au suferit de COVID-19 au avut simptome ușoare, pe care le-au comparat adesea cu cele ale unei răceli. Din nefericire, cei care au avut simptome mai grave nu au scăpat nevătămați după ce au fost declarați vindecați. Studiile arată că o treime dintre cei care s-au vindecat dezvoltă complicații post-Covid-19 și revin în spital după câteva luni.
- Ce complicații apar post-Covid-19
- De ce revin la spital cei recuperați
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Leicester și de Oficiul Național pentru Statistică (ONS) a arătat că o parte dintre cei care s-au recuperat după ce au fost infectați cu SARS-CoV-2 au dezvoltat alte afecțiuni la cel mult cinci luni după. De asemenea, potrivit studiului, unul din opt pacienți recuperați moare, scrie The Telegraph.
Rezultatele cercetării arată că pacienții care au avut o formă severă a bolii au parte de complicații post-COVID-19 pe termen lung. Mare parte dintre ei s-a ales cu afecțiuni cardiace, de ficat și rinichi sau chiar diabet.
Afecțiuni cardiace sau diabetul pot fi complicații post-COVID-19
„Acesta este cel mai extins studiu asupra persoanelor externate din spital după ce fuseseră internate cu Covid-19. Oamenii pleacă acasă, le apar efecte pe termen lung și apoi se întorc (în spital) și mor. Vedem că aproape 30% sunt internați din nou și asta e foarte mult”, afirmă Kamlesh Khunti, autor al studiului și profesor în domeniul diabetului și medicinii vasculare la Universitatea din Leicester.
Datele studiului arată că din 47.780 de pacienți externați din spitale în timpul primului val de infectări, 29,4% au fost internați din nou în decurs de 140 de zile, iar 12,3% dintre aceștia au decedat. După ce au realizat gravitatea complicațiilor post-Covid-19, oamenii de știință au cerut monitorizarea urgentă a persoanelor care au fost externate din spitale după ce s-au vindecat.
Kamlesh Khunti a subliniat că autoritățile trebuie să se pregătească mai bine pentru Covidul pe termen lung și să monitorizeze pacienții după externare. Profesorul a menționat că nu se știe exact cum induce Covid-19 afecțiuni precum diabetul, dar a insistat ca pacienții să primească tratament preventiv după externare.
Actorul Bogdan Stanoevic a fost unul dintre bolnavii de COVID-19 care s-a vindecat, ca apoi să dezvolte complicații care i-au provocat decesul.