Ce descoperire au făcut speciliștii români, la aproape un an de la declanșarea pandemiei: ”E un virus instabil”
După aproape un an de la declanșarea pandemiei de COVID-19 în România, specialiștii ies la rampă și spun că au ajuns la o concluzie îngrijorătoare. Mai concret, se pare că ar exista în țară mai multe mutații ale tulpinei virusului ucigaș.
- Coronavirusul a dezvoltat mutații în România.
- Specialiștii sunt pregătiți să analizele tulpinile virale ale virusului.
După ce timp luni bune ne-am luptat și încă o mai facem cu virusul din China, acum, de când s-a aflat de noua mutație a tulpinii acestuia decoperită în Marea Britanie și răspândită ulterior în mai multe state, printre care și România, specialiștii ne mai dau o lovitură.
Conform lui Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale, se pare că mai multe persoane deja au fost descoperite ca suferind de alte mutații ale virusului din China. Însă, conform studiului, pacienții nu au fost grav afectați de aceste modificări ale coronavirusului.
Specialiștii au făcut o nouă descoperire legată de pandemia de coronavirus
Mai mult decât atât, Păunescu susține că această rapiditatea a virusului de a se transforma și de a circula în comunitate face ca situație să devină din ce în ce mai alarmantă.
”Noi am făcut un studiu pe ceea ce s-a secvențializat până acum în România. Din 100-120 de pacienți de la care s-a recoltat virus și s-a făcut secvențializare, 25 aveau mutații fără mari consecințe. E un procent care ne-a surprins și nu ne-a surprins. E un virus nou, instabil, care se pretează la mutații foarte ușor și tocmai în acest lucru constă și periculozitatea lui”, a declarat Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale, scrie Antena 3.
Totodată, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale, susține că odată cu această descoperire, atât el, cât și alți specialiști s-au gândit deja la analizarea acestor mutații ale virusului, pentru a putea fi cu un pas înaintea pandemiei, doar că, spune el, asta înseamnă bani, pe care, momentan, nu îi au și pe care cei de la putere ar trebui să îi aloce.
”Cred că în România noi putem face secvenţializări de tulpini virale, la Timișoara fără probleme. Mai sunt 4-5 centre, dacă nu mai multe, care pot face asta, cu condiția ca ministerul să aloce bani. Noi avem aparatură și oameni cu experiență”, a mai spus Virgil Păunescu.
Mai mult decât atât, conform stiri.tvr.ro, se pare că pe lângă noua tulpină descoperită în Marea Britanie, acum experții de la Casa Albă au ajuns la concluzia că pe teritoriul Statelor Unite ale Americii a apărut o altă tulpină, care se răspândește mult mai repede.