Ce este fentanilul, drogul mai periculos de 50 de ori decât heroina. Care sunt semnalele unei supradoze
Fentanilul este un drog devenit tot mai cunoscut, mai ales în ultima perioadă. Deși era consumat în SUA, unde a făcut mii de victime din cauza supradozei, și tinerii din România riscă să aibă numeroase probleme. Este mult mai puternic despre heroina, iar o cantitate mică te poate ucide.
- Ce este fentanilul, drogul mai periculos de 50 de ori decât heroina
- Care sunt semnalele unei supradoze
Fentanilul este un medicament drog foarte puternic care se eliberează doar pe baza prescripției medicale. Deși mii de tineri din SUA îl consumă, unde s-au înregistrat și numeroase decese din cauza supradozei, a devenit tot mai cunoscut și în România.
Fentanilul este mai periculos de 50 de ori decât heroina
Există numeroase droguri pe piață, iar fentanilul se încadrează la cele mai periculoase, fiind de 50 de ori mai puternic decât heroina. El este un analgezic opioid sintetic care este utilizat ca anestezic general sau în tratamentul durerilor cronice. Se eliberează pe bază de prescripție medicală.
În ultima perioadă, fentanilul a devenit un drog de consum, persoanele care îl procură neștiind cât poate fi de periculos. Este luat în asociere cu heroina sau cocaina, iar durata lui de instalare este una rapidă. La o doză de 100 de micrograme (2ml) de fentanil are același efect analgezic cu 10 mg de morfină sau 75 mg petidină.
Pe lângă fentanilul farmaceutic, mai există și cel produs ilegal, așa cum a fost descoperit. Ambele sunt considerate opioide sintetice, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).
Fentanilul sub formă de pulbere este asemenea altor medicamente. Numeroase pastile pe care le consumăm pot avea în compoziția lor și fentanil. Fiind atât de puternic, multe persoane ajung să-și piardă viața din cauza supradozajului, chiar și în doze mici.
Simptomele supradozei cu fentanil
Dacă recunoști manifestările unei supradoze cu fentanil, poți salva o viață, indiferent că este a ta sau a unei persoane din jurul tău. Un lucru important de făcut este să întorci persoana pe o parte și să nu stea întinsă fiindcă riscă să se sufoce.Totuși, dacă vezi o persoană cu astfel de simptome, sună de urgență la salvare, pentru ca medicii să intervină.
- Respiraţia greoaie
- Adormirea sau pierderea cunoştinţei
- Piele rece şi/sau umedă
- Pupilele mici
- Piele decolorată, mai ales buze şi unghii
- Semne de sufocare
- Corpul moleşit