Ce înseamnă Prohodul Domnului. La ce oră începe slujba la biserică
A început Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, iar în aceste zile în biserică se vor organiza Deniile. Vineri seară, în toate bisericiile din țară se va cânta Prohodul Domnului. Ce înseamnă acest cântec religios.
- În Vinerea Mare se va cânta Prohodul Domnului
- La ce oră începe slujba în biserică
Au mai rămas doar câteva zile până la Învierea Domnului, iar în Săptămâna Mare toate bisericiile sunt deschide pentru săvârșirea Sfintelor Denii. Acestea au loc în fiecare seară, iar în lăcașurile de cult sunt așteptați credincioșii pregătiți pentru mare sărbătoare care va avea loc duminică.
Ce înseamnă Prohodul Domnului - semnificații și importanță
Prohodul Domnului este una dintre Deniile care au loc în aceste zile în biserică. Aceast cântec religios este rostit de către preoți împreună cu toți credincioșii prezenți la biserică.
Prohodul este tradiția creștin-ortodoxă și semnifică slujba de înmormântare a domnului Iisus Hristos.
Generic, prohodul înseamnă slujbă de înmormântare, iar prohodirea, conform DEX reprezintă jelirea, bocetul sau plângerea unei persoane decedate.
Când are loc Prohodul Domnului
Prohodul Domnului are loc în Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce. În Vinerea Mare credincioșii merg la biserică să treacă pe sub masă, după ce Sfântul Epitaf este scos din altar.
Aceștia adus flori, iar ulterior vor lua parte la slujbă împreună cu preoții. Vor cânta Prohodul Domnului, după care împreună cu preoții în frunte vor înconjura biserică reprezentând drumul lui Iisus Hrisos către Dealul Golgota, acolo unde a fost răstignit și unde a murit pentru ca mai târziu să învie.
La ce oră începe Prohodul Domnului la biserică
După ce întreaga zi Sfântul Epidaf este scos în fața altarului, Prohodul Domnului va începe pe seară, în funcție de fiecare biserică în parte. De obicei, rostirea cântecului care reprezintă slujba de înmormântare a lui Iisus Hristos va începe după ora 18:00.
Toți credincioșii aflați în biserică vor lua parte la slujbă și vor cânta melodia religioasă, urmând ca la finalul slujbei să primească flori pe care le vor duce acasă și le vor pune la icoană.