Ce măsuri vor fi luate vor fi luate în perioada imediat următoare în rândul populației după ce a fost declarată oficial epidemie de rujeolă în România. Ce trebuie să facă părinții
Zilele trecute a fost declarată alertă de epidemie de rujeolă la nivel național. În perioada imediat următoare vor fi stabilite măsuri urgente de limitare a răspândirii bolii. Care sunt măsurile care vor fi luate, ce trebuie să facă părinții și ce se întâmplă cu cei care au avut deja rujeolă.
- Ministerul Sănătății a declarat oficial epidemie de rujeolă în România
- Ce măsuri vor fi luate vor fi luate în perioada imediat următoare
- Ce trebuie să facă părinții
Marți, pe data de 5 decembrie 2023, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Până la acel moment fuseseră înregistrate aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe din România.
Ce măsuri vor fi luate vor fi luate în perioada imediat următoare în rândul populației
Pentru că numărul cazurilor de rujeolă a înregistrat creșteri în ultima perioadă, Ministerul Sănătății a declarat oficial ”epidemie de rujeolă la nivel național”. Potrivit antena3.ro, ordinul instituie măsuri urgente de combatere a răspândirii bolii, printre care:
- vaccinarea copiilor între 9 și 11 luni cu o doză suplimentară de vaccin ROR (împotriva rujeolei, oreionului si rubeolei), numită „doza 0”. Aceasta nu se va contabiliza în schema normală de vaccinare care prevede două doze. Acest demers are ca scop protejarea celor mai vulnerabili în fața virusului;
- recuperarea vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani, care nu au fost vaccinați conform programului național;
- recuperarea vaccinării pentru copiii între 5 și 14 ani care nu au primit ambele doze de vaccin ROR.
Părinții, de asemenea, trebuie să contacteze medicii de familie pentru a se asigura că toți copiii eligibili sunt vaccinați. De asemenea, cadrele medicale vor efectua o ”cartografiere a copiilor” și vor informa părinții despre urgența vaccinării celor care nu au fost încă imunizați sau au schema incompletă.
În cazul copiilor care au avut deja rujeolă și nu sunt vaccinați, Ministerul Sănătății recomandă administrarea unei doze de vaccin ROR pentru protecție împotriva rubeolei și oreionului, mai scrie sursa menționată anterior.
Cauzele rujeolei
Rujeola este cauzată de infecția cu un virus din familia paramixovirusurilor. Virușii au mici microbi paraziți. Odată ce persoana a fost infectată, virusul invadează celulele gazdă și folosește componente celulare pentru a-și finaliza ciclul de viață.
Virusul rujeolei infectează mai întâi tractul respirator. Cu toate acestea, în cele din urmă se răspândește în alte părți ale corpului prin fluxul sanguin. Se știe că rujeola apare doar la oameni și nu la alte animale. Există 24 de tipuri genetice cunoscute de rujeolă, deși doar 6 circulă în prezent.
Rujeola se poate răspândi prin aer din picături respiratorii și particule mici de aerosoli. O persoană infectată poate elibera virusul în aer atunci când tușește sau strănută. Aceste particule respiratorii se pot depune și pe obiecte și suprafețe. Vă puteți infecta dacă intrați în contact cu un obiect contaminat, cum ar fi mânerul unei uși, și apoi vă atingeți fața, nasul sau gura, scrie healthline.com.