Ce pensie primește un român care nu a lucrat nici măcar o zi. Care sunt prevederile noii legi
Odată cu majorarea veniturilor pensionarilor crește și pensia minimă socială. De acești bani beneficiază numai cei care au împlinit doar stagiul minim de cotizare. Ce pensie primește un român care nu a lucrat nici măcar o zi. Care sunt prevederile noii legi.
- Câți bani primesc de la stat cei care n-au muncit o zi în viața lor
- Care sunt prevederile noii legi
- Care este pensia minimă în România
După cum spune legea, persoanele care pot beneficia de pensia minimă sunt pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei (cuvenit sau aflat în plată) se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, scrie antena3.ro.
Câți bani primesc de la stat cei care n-au muncit o zi în viața lor
Românii care nu au muncit o zi în viața lor, sau cei care au avut un job, însă fără să aibă contracte legale şi să plătească contribuţii sociale, vor primi pensia minimă. Această sumă de bani acordată din partea statului este determinata ca diferenţă între valoarea stabilită pentru anul respectiv şi cuantumul pensiei cuvenit sau aflat în plată.
În prezent, încrpând cu 1 ianuarie 2024, pensia minimă este de 1.281 de lei, iar din 1 septembrie 2024 va fi majorată din nou.
"Acum, deja fiecare român şi-a primit pensia majorată în ianuarie, fiindcă pensiile se plătesc prin convenţiile cu Poşta Română până pe data de 16 a fiecărei luni, în cazul celor care merg prin factorul poştal, respectiv pe 12 a fiecărei luni în cazul celor primite pe card.
Prin urmare, românii au văzut foarte clar pe taloanele de pensii şi la pensiile primite care a fost creşterea", a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, la Antena 3 CNN.
Care sunt principalele reglementări din noua lege a pensiilor
- o formulă de calcul nouă, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar conform principiului contributivității
- vârsta standard de pensionare, stabilită la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați
- stagiul minim de cotizare de 15 ani, cu stagiul complet de cotizare contributivă de 35 de ani reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiții speciale sau au depășit stagiul complet de cotizare
- puncte suplimentare pentru vechime: stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime
- beneficii pentru mame: posibilitatea de a se pensiona mai devreme cu șase luni pentru fiecare copil crescut, în limita unei reduceri maxime de trei ani și șase luni