Ce riscă profesorii care dau meditații elevilor de la clasă. Decizia luată de Ministerul Educației
Măsuri tot mai dure pentru cadrele didactice care dau meditații elevilor de la clasă. Profesorii care aleg să facă acest lucru, sau cei care sunt concediați disciplinar vor fi excluși timp de șapte ani din sistem.
- Măsuri tot mai dure pentru cadrele didactice care dau meditații elevilor de la clasă
- Vor fi excluși timp de șapte ani din sistem
Ministerul Educației a decis să mărească perioada în care profesorii nu mai pot ocupa locuri didactice dacă încalcă regulamentul. Până acum, cadrele didactice care erau sancționate cu desfacerea contractului de muncă se puteau întoarce în sistemul de învățământ după 12 luni, scrie antena3.ro.
Măsuri tot mai dure pentru cadrele didactice care dau meditații elevilor de la clasă
Reprezentanții ministerului Educației au decis ca profesorii care sunt concediați disciplinar să se întoarcă în sistemul de învățământ după șapte ani, și nu după 12 luni, ca până în prezent.
Motivele pentru care cadrele didactice pot fi sancționate sunt: fac meditații cu elevii de la clasă; săvârșesc acte de violență asupra elevilor sau a colegilor și pun în pericol sănătatea elevilor.
Potrivit informațiilor, cadrele didactice nu sunt excluse automat din învățământ, ci sancțiunile sunt aplicate treptat. În primă fază, acestea primesc un avertisment scris sau li se scade din salariu de bază ori pentru trei ani nu pot participa la concursurile pentru mărirea gradației.
Măsura ministerului Educației, de a crește concedierea disciplinară de 12 luni la șapte ani este susținută de asociațiile de părinți.
Cu ce sumă vor crește salariile profesorilor în anul 2024
Începând cu anul 2024, profesorilor le vor intra în cont mai mulți bani. Ligia Deca a vorbit pe data de 28 decembrie despre creșterile salariale care vor fi acordate personalului din învățământ în anul 2024.
„În ceea ce privește majorările salariale pentru salariații din învățământ, pentru cadrele didactice din învâțământul preuniversitar creșterile sunt între 19,4% și 20,5%, creșterea salarială brută medie totală în anul 2024 fiind de aproape 20%, din care vom avea o creștere brută medie de aproximativ 13% în ianuarie”, a spus Ligia Deca, la finalul ședinței de Guvern de joi, scrie stiripesurse.ro.