Ce sancțiuni riscă șoferii care pierd permisul de conducere. Amenzile nu sunt deloc mici pentru cei care nu respectă legea
Anunț important pentru șoferi! Pentru a nu risca sancțiuni importante, participanții la trafic care își pierd permisul de conducere sunt obligați să respecte mai mulți pași. Amenzile nu sunt deloc mici pentru cei care nu respectă legea.
- Ce obligații au șoferii care pierd permisul de conducere
- Sancțiunile pe care le riscă cei care nu respectă legea
Există situații în care, fie din neatenție, neglijență, sau întâmplare nefericită, uneori chiar furt, rămâi fără anumite documente importante, cum ar fi buletinul sau permisul auto. Iată ce trebuie să facă șoferii care trec printr-o astfel de situație.
Ce obligații au șoferii care pierd permisul de conducere
Persoanele care, din diferite motive, rămân fără permisul de conducere trebuie să-l declare pierdut rapid, în cel mult 48 de ore de la constatarea lipsei acestuia, dacă nu vor să riște să fie sancționați. Potrivit legii, amenzile nu sunt deloc mici.
"Neîndeplinirea obligației de a solicita autorității competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei și conținutului celor în vigoare constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni", se precizează în Articolul 100, din OUG nr. 195/ 2002.
Din 2024, valoarea punctului de amendă a crescut la 165 de lei pentru sancţiunile rutiere.
Clasele de sancțiuni sunt următoarele:
- clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
- clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
- clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;
- clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;
- clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă.
Așadar, cei care nu declară permisul de conducere furat sau pierdut ar putea primi o amendă de până la 825 de lei.
Ce acte sunt necesare pentru eliberarea unui duplicat
După ce șoferul a declarat pierdut permisul auto, poate depune o cerere privind eliberarea unui duplicat, la orice serviciu public comunitar de regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.
Următoarele documente sunt așadar necesare pentru eliberarea unui duplicat:
- Cererea solicitantului care se obține și se completează în format electronic la ghișeu (împreună cu declarația de furt/pierdere, după caz);
- Actul de identitate al solicitantului, original;
- Dovada de plată a contravalorii permisului de conducere – 89 lei (pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife)
- Permisul de conducere în original (în cazul motivului deteriorare).
- Duplicatul se eliberează pe perioada de valabilitate a documentului preschimbat.