Ce se întâmplă cu bacșișul de la 1 ianuarie. Vor primi sau nu angajații o parte din sumă de luna viitoare
Legea bacșișului a fost adoptată, iar de la 1 ianuarie intră în vigoare. Astfel că, după șapte ani în care totul a fost la stadiul de proiect, bacșișul va fi trecut pe nota de plată. Sumele vor fi impozitate și distribuite către angajați. Momentan, nu se știe cum vor fi împărțiți banii, dar de departe, angajații din sectorul Horeca sunt încântați de faptul că legea a fost adoptată.
- Ce se întâmplă cu bacșișul de la 1 ianuarie
- Beneficiile pe care le vor avea angajații
Din 1 ianuarie, bacșișul va apărea pe nota de plată, ceea ce înseamnă că a fost legalizat. Tot sub această formă va apărea și pe bonul fiscal, într-o rubrică specială.
Mai exact, în acea căsuță, clientul va putea trece procentul care îi va reveni chelnerului din suma achitată la restaurant sau bar sau mai simplu, clienții vor putea trece suma pe care i-o va lăsa.
Deși angajații așteptau ca legea să fie adoptată de mai mulți ani, există și o prevedere care îi nemulțumește, mai exact cum vor fi distribuite sumele.
Legea bacșișului a fost adoptată și va fi aplicată de la 1 ianuarie
După o perioadă lungă în care politicienii se gândeau dacă să adopte sau nu, legea va intra în vigoare, iar cei mai încântați sunt angajații din sectorul Horeca. Această categorie primește, lunar, salariul minim pe economie, iar bacșișul le aduce sume în plus.
De altfel, plățile cu cardul au crescut destul de mult, iar clienții nu aveau cum să lase bacșiș, dacă nu aveau bani cash la ei.
De 7 ani, Eugen Teodorovici a propus această lege, care a fost aprobată de curând. Dacă clienții vor dori, vor lăsa bacșiș, dar suma nu trebuie să depășească 10% din plata făcută.
„Va fi cea mai bună formă de bacşiş la nivel mondial. Este o formă opţională. Clientul, dacă doreşte, să îşi arate mulţumirea faţă de serviciile prestate, poate să opteze pentru un bacşiş pe care să îl noteze pe nota de plată, fie în procent, fie nominal, se va fiscaliza, dar numai cu 10%”, a spus inițiatorul legii, Eugen Teodorovici, potrivit observatornews.ro.
Deși vestea i-a bucurat pe angajați, există și un lucru care nu este chiar pe placul acestora. Conducerea fiecărui restaurant sau bar va decide cum, dar și cât din bacșiș va fi împărțit acestora.