Ce se întâmplă cu dozele de vaccin AstraZeneca rămase în stoc. Decizia luată de Guvernul României
Autoritățile române au decis ce se va întâmpla cu dozele de vaccin AstraZeneca, pe care românii le refuză. Soluția la care s-au gândit poate ajuta alte țări.
- Românii refuză vaccinarea cu AstraZeneca
- Ce decizie a luat Guvernul României
Românii refuză vaccinarea cu serul AstraZeneca. Decizia luată de Guvernul României pentru a nu pierde dozele care sunt pe stoc.
Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca
Recent, serul AstraZeneca a ridicat multe semne de întrebare, drept urmare a fost oprită vaccinarea cu acesta pentru o perioadă scurtă de timp în mai multe țări. În acest moment, aproape toate țările au reluat imunizarea cu serul AstraZeneca, printre care și România. După multe controverse cu privire la doza AstraZeneca, majoritatea românilor refuză să se vaccineze cu aceasta. Pentru a nu expira și a pierde dozele pe care le deținem, Guvernul României s-a gândit la o soluție.
Autoritățile au decis că o parte din doze vor fi donate, iar celelalte vor fi revândute, astfel nu irosim dozele de care au nevoie alte țări.
„Adresabilitatea pentru acest vaccin a scăzut foarte mult, este cumva un trend care se regăsește la nivel european. Tocmai de aceea, la nivel european se pregătește un mecanism, pe de o parte de donație prin mecanismul COVAX, sau de revânzare către state terțe. Inclusiv în România se pregătește acest mecanism de revânzare sau de donație și e foarte probabil că așa se va întâmpla, vor fi o parte donate, o parte revândute”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
Reacțiile adverse ale vaccinului AstraZeneca
Agenția Europeană a Medicamentului a ajuns la concluzia că există o legătură între apariția cheagurilor de sânge și vaccinul AstraZeneca. Această situație a îngrijorat întreaga populație, astfel pentru o perioadă de timp a fost stopată imunizarea cu acest ser.
Medicii au ajuns la concluzia că vaccinul AstraZeneca produce un mecanism de autoapărare al organismului, în urma căruia s-ar activa trombocitele, astfel se creează cheagurile de sânge, care descoperite prea târziu pot fi letale.