Ce se întâmplă cu elevii care primesc răspuns pozitiv la testul coronavirus? Ministrul Educației, sfaturi importante pentru părinți
Pandemia de coronavirus nu a luat sfârșit, dar, imediat după vacanța de Paște, elevii din România sunt nevoiți să se întoarcă la școală și să își reia cursurile. În condițiile în care unul dintre elevi este confirmat cu noul coronavirus, atât părinții, cât li cadrele didactice trebuie să acționeze cât se poate de repede pentru a evita crearea unui focar de infecție. Iată ce se întâmplă dacă un elev primeşte un rezultat pozitiv la testul rapid de COVID-19!
- Ce trebuie să facă un elev dacă este confirmat cu COVID-19
- Cum vor fi testați elevii în școli
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a oferit sfaturi importante pentru toți părinții ai căror copii urmează să revină la școală atunci când vacanța de Paște va lua sfârșit și cursurile se vor relua.
Ce se întâmplă cu elevii care primesc răspuns pozitiv la testul COVID-19
Vacanța de Paște va lua sfârșit pe 5 mai, iar elevii se vor reîntoarce în bănci, deși pandemia de coronavirus nu a lua sfârșit. Unul din subiectele controversate în ceea ce privește educația din România este testarea elevilor.
Dacă un elev se află în timpul orelor și prezintă anumite simptome specifice infecției cu COVID-19, va fi testat de îndată cu ajutorul unor teste rapide antigen, prin exudat naso-faringian. Există anumite măsuri care nu au fost încă aprobate, conform cărora elevii ar putea fi testați din salivă, însă deocamdată nu există nicio asigurare în acest sens.
Specialiştii INSP au declarat despre testele rapide din salivă că, dacă un astfel de test are un rezultat pozitiv, va fi nevoie de o confirmare prin retestare, fie prin metoda Real Time PCR, fie prin retestare rapid antigenică.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a făcut mai multe declarații pe baza acestui subiect și a mărturisit că, împreună cu ministrul Educației urmează să ia decizia de oportunitate a testării din salivă pentru elevii care merg la şcoală.
Ce sfat le-a dat Sorin Cîmpeanu părinților
Ioana Mihăilă a mai spus că împreună cu Sorin Cîmpeanu, dar și cu specialiștii INSP va lua în considerare orice măsură care ar putea ajuta la bunul mers al lucrurilor în școli și la siguranța tuturor școlarilor.
”Avem o comunicare bună cu Ministerul Educaţiei, noi am cerut un punct de vedere la Institutul Naţional de Sănătate Publică, punct de vedere care este legat de temele pe care le-am discutat cu ministrul Educaţiei, iar concluziile sunt că testarea cu teste rapide antigen clasice prin exudatul nazo-faringian mai rămâne opţiune pentru copiii care merg la şcoală”, a declarat Ioana Mihăilă.
Ministrul Sănătății a atras atenția asupra recomandărilor din partea INSP și a reamintit purtarea obligatorie a măștii, aerisirea și păstrarea distanței fizice. De asemenea, Sorin Cîmpeanu a sfătuit toți părinții ca, în cazul în care observă orice simptom al noului coronavirus la copii lor, să îi păstreze acasă și să îi testeze cât de repede se poate, iar mai apoi să comunice rezultatul testului dascălilor.