Ce se schimbă din luna aprilie în campania de vaccinare anti-Covid-19 în România
Începând cu luna aprilie, campania de vaccinare anti-Covid-9 din România va trece prin câteva schimbări. Din 6 aprilie, vor fi disponibile alte 144 de cabinete de de vaccinare, unde românii se vor putea imuniza cu vaccinul produs de Pfizer. De asemenea, din aprilie, vaccinarea se va futea face prin intermediul centrelor mobile şi al medicilor de familie, dar şi în centre amenajate în încinta marilor operatori economici.
- Ce se schimbă în campania de vaccinare anti-Covid-19 începând din aprilie
- Vaccinarea se accelerează.
Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat schimbările care se vor produce din aprilie în cadrul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România. Marți, 6 aprilie, vor fi funcționale 144 de cabinete noi, unde se va face imunizarea cu vaccinul Pfizer.
„144 de cabinete noi vor fi operaţionale de la 6 aprilie pentru vaccin de la compania Pfizer, în condiţiile în care săptămâna precedentă am anunţat un număr de aproximativ 125 de cabinete. Reevaluând tranşele de vaccin care urmează să vină, putem să suplimentăm acest număr de cabinete”, a spus col. dr. Valeriu Gheorghiţă.
Schimbări în campania de vaccinare anti-Covid-19 în România, începând din aprilie
O altă schimbare care va avea loc în prima parte a lunii aprilie este legată de numărul de locuri disponibile pe platforma de vaccinare. Capacitatea de vaccinare va crește de la 60 de persoane vaccinate în 12 ore, la un cabinet, la 90 de persoane în același interval.
„Noi credem că până pe data de 10 aprilie, vom fi în măsură să operaţionalizăm în platformă, cu ajutorul colegilor de la STS, creşterea numărului de persoane programate de la 60 pe cele 12 ore de lucru ale unui cabinet, la 90 de persoane per cabinet. Ceea ce înseamnă că va creşte ritmul de vaccinare pe fiecare centru de vaccinare. În acest fel se vor crea locuri de vaccinare pentru programare, aşa încât se va reduce timpul de aşteptare în listă la persoanele care se află deja programate”, a explicat dr. Gheorghiţă.
Totodată, coordonatorul campaniei a precizat că, în aprilie, vor fi operaționale unităţile mobile de vacinare şi se vor demara procedurile pentru vaccinare prin intermediul medicilor de familie.
Oamenii se vor putea vaccina la medicul de familie
Se va face, la CNCAV, o centralizare a medicilor de familie care vor să se implice în campania de vaccinare. Până acum, dataele disponibile arată că rata de participare din partea medicilor de familie este de aproximativ 50 - 55%.
Noi centre de vaccinare vor fi amenajate și în incinta marilor operatori economici, care s-au arătat dispuși să se ocupe de organizarea acestora.
„Un alt element care va duce la creşterea accesului va fi operaţionalizarea centrelor cu sprijinul marilor operatori economici care şi-au arătat disponibilitatea de a organiza propriile centre de vaccinare în incinta unităţilor, prin intermediul cabinetelor de medicina muncii şi a cabinetelor medicale cu care se află în relaţie contractuală”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.