Ce se va întâmpla cu profesorii nevaccinați din toamnă. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu în privința începerii noului an școlar: ”Facem ce putem”
Noul an școlar se apropie cu pași repezi, ceea ce înseamnă că în atenția tuturor au început deja să fie elevii și profesorii. În contextul pandemiei de coronavirus, Sorin Cîmpeanu a ieșit la rampă și a menționat ce se va întâmpla cu cei din rândul cadrelor didactice ce nu s-au vaccinat încă. Iată ce se anunță în privința anului școlar 2021-2022.
- Sorin Cîmpeanu susține vaccinarea în rândul profesorilor.
- Ministrul ia în calcul și testarea perioadică a profesorilor.
De la începerea campaniei de vaccinare și până în acest moment, autoritățile au promovat campania de vaccinare și nu vor să se oprească aici, mai ales că stă să înceapă și noul an școlar.
Sorin Cîmpeanu, totul despre ce se va întâmpla cu profesorii nevaccinați din toamnă
Pentru că doar 60% din cadrele didactice au ales să se imunizeze până acum, conform datelor oficiale, dar și pentru că Sorin Cîmpeanu nu mai dorește închiderea școlilor, acesta îi îndeamnă pe profesori să se vaccineze. Totul pentru desfășurarea orele de curs în siguranță și în formă fizică.
”Acest proces trebuie să continue, pentru a putea garanta siguranța din perspectivă sanitară în școli. Facem cu toții tot ce putem mai bine și ce stă în dreptul nostru pentru a promova necesitatea vaccinării, pentru a putea avea garanția derulării școlii cu prezență fizică, pentru a nu mai înregistra alte pierderi decât cele pe care școala le-a suferit deja”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, informează DIGI24.
Totodată, în aceeași intervenție publică, oficialul din învățământ scoate în evidență că, momentan, între ministerul Educației și cel al Sănătății există discuții prin care le-ar putea interzice accesul profesorilor nevaccinați în școli. Însă, tot el subliniază faptul că se va aplica această decizie doar dacă vor exista argumente solide la baza ei.
„Întotdeauna pledez pentru prezentarea de argumente, cu multă perseverență și cu competență asigurată de personalul medical, pentru ca și aceia dintre colegii noștri care nu au înțeles încă importanța vaccinării pentru ei înșiși și pentru întreg sistemul de educație să poată înțelege acest lucru. Nu sunt un adept al obligativității, dar avem aceste discuții cu Ministerul Sănătății. Vom vedea care sunt măsurile care se impun de comun acord între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății”, a declarat oficialul din învățământ.
Astfel că, dacă profesorii nu vor continua să se imunizeze împotriva noului coronavirus și nici nu se va aplica regula mai sus menționată, ar putea exista și o a treia variantă.
Sorin Cîmpeanu a declarat că se ia în calcul și testarea periodică a cadrelor didactice ce nu vor se se vaccineze. Însă, deși a ținut să precizeze că și aceasă soluție este acum la nivel de discuție, încă nu s-a ajuns în stadiul în care să se vorbească și despre care ar fi termenul de testare.
„Dacă cei care au competență în domeniul sanitar vor prezenta avantaje nete, este posibil să se introducă și măsuri care privesc testarea personalului din școli. Vom vedea. Nu am nici eu, nici Ministerul Educației competențe medicale. V-am spus, aceste discuții se poartă împreună cu Ministerul Sănătății, care este îndreptățit să propună astfel de măsuri. Am inițiat aceste discuții împreună cu Ministerul Sănătății, nu există încă o decizie”, a concluzionat ministrul Educației.