Ce se va întâmpla cu românii care nu s-au recenzat. Anunțul făcut de Institutul Național de Statistică
În luna martie a acestui an, atunci când a început recensământul, autoritățile îi anunțau pe cei care nu doresc să participe sau furnizează informații greșite că vor fi amendați. Până la suma de 3.000 de lei s-a spus, inițial, că vor ajunge sancțiunile. Ce se va întâmpla cu românii care nu s-au recenzat. Anunțul de ultimă oră făcut de Institutul Național de Statistică.
- Ce se va întâmpla cu românii care nu s-au recenzat
- Anunțul făcut de Institutul Național de Statistică
- Inițial, autoritățile au amenințat cu sancțiuni de până la 3.000 de lei
Inițial, autoritățile anunțau că amenzile pentru necompletarea recensământului sau pentru completarea greșită a acestuia variază între 1.000 de lei și 3.000 de lei.
Ce se va întâmpla cu românii care nu s-au recenzat
Institutul Național de Statistică a confirmat că românii care nu s-au recenzat, din diverse motive, nu vor fi amendați.
"Cei care nu au fost recenzaţi nu vor fi amendaţi, întrucât nu au oferit informaţiile din motive obiective sau subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu şi vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative. Ei vor fi practic recenzaţi automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduşi în baza de recensământ numai în măsura în care există informaţii că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni", a declarat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, potrivit observatornews.ro.
Recensământul persoanelor și al locuințelor s-a încheiat
Recensământul persoanelor și al locuințelor s-a încheiat. Primele date arată că România numără 19 milioane de locuitori. Oraşele reşedinţă de judeţ au pierdut din locuitori, iar în schimb au câştigat localităţile limitrofe. De asemenea, 600.000 de locuinţe secundare sunt goale. Profesorul Vasile Ghețău, implicat în acest proces, a fost cel care a oferie, într-un vast comentariu, date interesante despre recensământ.
”Din datele centralizate zilnic la Institutul Național de Statistică se poate contura, cu prudență și inerente estimări, o cifră fie și aproximativă a populației rezidente recenzate pe județe la sfârșitul ultimei zile de recenzare, duminică 31 iulie 2022. La fel de importante sunt învățămintele acestei ample operațiuni statistice naționale, atâtea cât pot fi desprinse din evoluțiile recenzării în lunga perioadă a acestei faze, de la 14 martie la 31 iulie 2022, dar și din evenimente și dezvoltări având legătură cu recensământul.(...) Numărul locuitorilor recenzați la terminarea perioadei de înregistrare, la 31 iulie, nu constituie însă cifra populației rezidente la data recensământului. Acolo unde se știe că recenzarea la domiciliu nu a acoperit toate locuințele, din rațiuni variate, Institutul Național de Statistică are instrumentele identificării persoanelor cu reședința obișnuită în țară (trăiesc aici) care nu au fost recenzate și includerii lor în populația rezidentă la 1 decembrie 2021.”, a fost o parte din mesajul profesorului.