Ce spun specialiştii INFP despre cutremurul de 5,2 care a avut loc ieri, în Gorj: "Este posibil să mai fie replici ..."
Cutremurul cu magnitudinea de 5.2 pe scara Richter produs ieri, în Gorj, i-a speriat pe români. În Târgu Jiu, pereții mai multor blocuri s-au crăpat în urma seismului, iar locuitorii spun că le e teamă să mai stea în apartamente. Ce spun specialiştii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului despre cutremurul de ieri.
- INFP, detalii despre cutremurul de 5,2 care a avut loc în România
- Specialiștii spun că este posibil să mai fie replici
În cursul zilei de ieri, la ora 16:58, România a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter. „În ziua de 13.02.2023, 16:58:06 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 15 km. Cutremurul s-a produs la 102km SV de Sibiu, 107km NV de Craiova, 137km V de Pitesti, 166km E de Timisoara, 179km S de Cluj-Napoca, 183km SE de Arad, 196km V de Brasov, 218km E de Belgrade, 222km E de Zemun, 224km V de Ploiesti.”, a fost anunțul făcut de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Ce spun specialiştii INFP despre cutremurul de 5,2 care a avut loc ieri, în Gorj
Constantin Ionescu, directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a vorbit despre cutremurul care i-a speriat pe români.
"Avem statistici din anii 1800 și atunci s-au produs cutremure. Cutremurele au avut magnitudine în jur de 3.7 3.8. În 1980 a fost toată tot așa un cutremur de 4.2, iar în 2021 acum 2 ani a fost un cutremur de 4, dar undeva mai jos decât de Târgu Jiu. Da, cutremurul a avut 2 replici, un cea mai mare replică a avut magnitudine a de 3.0, iar celelalte au magnitudine sub 3. Este posibil să mai fie replici la aceste cutremure, cum ați văzut și la turci la cutremurele de suprafață de produc replici destul de multe, dar ele de obicei sunt mai mici.", a spus Constantin Ionescu, director INFP, potrivit antena3.ro.
Așadar, aceste cutremure ar putea avea replici însă, potrivit spuselor directorului INFP, regiunea nu are suficientă energie să dea cutremure mai mari decât cel care a fost.
"Este unul din cele cutremurele mari. Poate provoca daune sau pagube, dar nu numai dacă este sub o clădire.Mișcarea pământului de jos în sus sau pe direcțiile cutremurului nu este îngrijorătoare. Valoarea este mică, intensitatea este mică, la turci a fost intensitate de 9, aici intensitatea de 5 nu este foarte mare.", a mai spus directorul INFP potrivit aceleiași surse menționate anterior.