Ce spune Adrian Streinu-Cercel despre cauzele incendiului de la Constanța. Reacția medicului: ”Cerem niște lucruri absurde”
Adrian Streinu-Cercel, după incendiul de la Constanța, a ieșit public și a vorbit și el despre tragedie, dar și despre cauzele care au dus la moartea a șapte persoane. Iată care a fost reacția medicului după ce Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase s-a făcut scrum.
- Adrian Streinu-Cercel, mesaj pentru familiile îndoliate.
- Medicul, revoltat după tragedia de la Constanța.
Invitat în cadrul unei emisiuni TV, Adrian Streinu-Cercel și-a început declarațiile cu un mesaj adresat famiilor îndoliate, dar și medicilor și salvatorilor care vineri au trecut prin flăcările iadului în spitalul din Constanța.
"Este o tristețe fără margini. Este un eveniment déjà vu. În fața vieții și a bolii suntem toți egali. Mai ales într-o pandemie, când șansele umanității stau în solidaritate și nu în dezbinare. Mă înclin cu tristețe în fața familiilor îndoliate, sunt alături de personalul medical și de salvatorii care au trecut prin această situație extremă", a spus Adrian Streinu-Cercel, la Antena 3.
Adrian Streinu-Cercel, despre cauzele incendiului de la Constanța
Însă, dacă intervenția sa a părut inițial una pașnică, ulterior, Adrian Streinu-Cercel a avut un mesaj dur pentru cei de la putere. El este de părere că măsurile impuse în pandemie, care se schimbă de la o zi la alta, nu fac altceva decât să zăpăcească populația, nicidecum să salveze vieți din lupta cu virusul din China.
"Ar trebui să ne vină odată mintea la cap și să avem de-a face cu niște oameni care sunt raționali, să avem niște măsuri, aceleași pentru toată lumea. Să nu schimbăm indicatorii de la o zi la alta, după cum ne place nouă, seara sau dimineața, în așa fel încât să asigurăm acestei populații din România o protecție civilă corespunzătoare pentru o problema de sănătate publică, care se cheamă infecția cu SARS-CoV-2”, a mai spus medicul.
Cât despre o altă zi neagră a România, vineri, 1 octombrie, când șapte persoane infectate cu noul coronavirus au murit carbonizate, specialistul spune că vinovați de cele întâmplate sunt mulți, căci de ani de zile, se cer măsuri noi, pe baza unor clădiri vechi.
El subliniază faptul că toate actele și avizele care se cer unităților spitalicești în momentul actual, făcând cel mai probabil referire la lipsa autorizației de securitate la incendiu a clădirii, nu au cum să se dea, căci acestea nu corespund prezentului, din punct de vedere al construcției ci mai mult anilor 60.
”Faptul că nu a mers o instalație de semnalizare este una, faptul că prizele nu erau funcționale e cu totul altceva. Eu am lucrat de nenumărate ori, inclusiv la cabinetul prim-ministrului, să facem o întâlnire cu cei de la IGSU, să stabilim odată care sunt criteriile necesare, minimale, pentru spitalele care sunt vechi în România. Nu putem să venim cu niște cerințe de 2022, din punct de vedere a așa-zisei preveniri a incendiilor, pentru niște construcții care sunt făcute în anii 1960. Poate ne venim odată în minte și realizăm că acest lucru nu se poate. Cerem niște lucruri absurde și nu dăm autorizații pentru că nu corespund cu cerințe din 2021. Fraților, unde suntem?", a adăugat specialistul.