Ce spune seismologul Gheorghe Mărmureanu despre cutremurele repetate din România. La ce să ne așteptăm în 2024
În ultima perioadă, în România, au fost înregistrate mai multe seisme care au băgat spaima în români. Deși cutremurele au avut intensități mici, i-au alarmat totuși pe specialiști. Ce spune seismologul Gheorghe Mărmureanu despre mișcările tectonice repetate din România. La ce să ne așteaptăm în 2024.
- Seismologul Gheorghe Mărmureanu, anunț despre cutremurele repetate din România
- La ce să ne așteptăm în 2024
Pe data de 15 ianuarie 2024, potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), un cutremur cu magnitudinea ml 4.3 s-a produs la ora 11:01 (ora locală a României), în zona seismică Vrancea. Ulteiror, alte seisme de intensități mai mici au avut loc în țara noastră.
Seismologul Gheorghe Mărmureanu, anunț despre cutremurele repetate din România
Încă din primele zile ale anului 2024 au avut loc mai multe seisme. Cutremure de mici intensități au fost înregistrate pe 2, 10, 11, 14, 15 și pe 16 ianuarie 2024. Iată ce spune seismologul Gheorghe Mărmureanu și la ce trebuie să ne așteptăm în anul 2024.
„Nu este cazul să ne speriem, stați liniștiți! Încă vreo cinci ani de acum înainte nu vor fi cutremure de intensitate mare, care să pună în pericol România, chiar dacă în lume au loc și unele mai mari. Nici din Turcia, puternică zonă seismică, nu e niciun pericol. Niciun cutremur din partea turcească nu a trecut Marea Neagră. Gerul nu are nicio legătură cu seismele, cum se crede. Cutremurele puternice sunt la adâncimi foarte mari, de peste 90 de kilometri, așa cum a fost și cel în 1977, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, și care a făcut peste 1.500 de victime”, a explicat Gheorghe Mărmureanu, pentru playtech.ro, notează stiripesurse.ro.
Gheorghe Mărmureanu a ținut să puncteze că, într-adevăr, nu este de glumit cu blocurile cu bulină roșie.
„Au rămas puține în toată țara, o mare parte dintre locatari au părăsit aceste imobile, mai ales în zona Lipscani. Un astfel de bloc trebuie consolidat serios. Mai sunt cam cinci ani în care în România nu se vor înregistra cutremure mari, conform unor statistici, dar și aceste calcule sunt uneori incerte. Ce mai e sigur în lumea asta?! Totuși, ar mai fi timp pentru consolidări și pentru verificarea structurii”, a mai declarat Gheorghe Mărmureanu potrivit sursei menționate anterior.
Cutremur în Marea Neagră cu două zile în urmă
Pe data de 17 ianuarie 2024, potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), la ora 09:34 (ora locală a României), s-a produs în Marea Neagră un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.7, la adâncimea de 21.2 km.
Potrivit informațiilor, seismul s-a produs la 95km SV de Sevastopol.