Ce trebuie să știe neapărat proprietarii sau moștenitorii de locuințe. S-a schimbat legea pentru toți românii
Vești importante pentru toți românii! S-a schimbat legea în ceea ce privește casele și apartamentele. Iată ce schimbări s-au făcut și ce trebuie să știe toți proprietarii și moștenitorii de locuințe din România. Vor fi nevoiți să plătească mai mulți bani.
- Ce trebuie să știe proprietarii de locuințe din România
- Ce s-a schimbat din punct de vedere legislativ
Apartamentele și casele sunt un vis pentru mulți români, dar și o adevărată responsabilitate. Dincolo de confortul de a deține o locuință, proprietarii trebuie să știe toate legile din acest punct de vedere.
S-au făcut schimbări legislative în ceea ce privește deținerea unein locuințe în România, în urmă cu foarte puțin timp.
Ce trebuie să știe neapărat proprietarii sau moștenitorii de locuințe
Așadar, este important de știut că noile schimbări au legătură cu siguranța locuințelor. În data de 11 noiembrie a intrat în vigoare legea privind asigurarea casei în caz de cutremure, alunecări de teren sau inundații.
Prețul acestei asigurări s-a majorat de la suma de 100 lei, la 130 lei, iar aceasta va fi exprimată doar în lei, nu și un euro, așa cum s-a întâmplat până acum.
De această asigurare depind schimbările din cartea funciară, mai ales atunci când un proprietar intenționează să vândă locuința respectivă. Proprietarii sunt obligați de Legea nr. 115/2023 să prezinte asigurarea proprietații în caz de cutremur, inundații sau alunecări de teren.
”Pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței.
Înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară este condiționată de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței în vigoare la data solicitării”, conform textului legislativ.
Alte schimbări importante
Un alt aspect important este suma asigurată pe care proprietarii locuințelor o primesc conform legii. Așadar, pentru locuințele de tip A, suma se ridică la 100.000 lei, pentru locuințele de tip B, suma asigurată este de 50.000 lei.
În ceea ce privește primele de asigurare, acestea sunt de 130 lei pentru locuințele de tip A și de 50 de lei pentru locuințele de tip B.