Ce trebuie să știe neapărat românii care nu locuiesc la adresa din buletin. Ce schimbări apar din 2025
Românii care se mută de la adresa din domiciliu și locuiesc într-un alt loc trebuie să știe neapărat aceste informații. Au apărut schimbări în anul 2025, pe care orice român care face parte din această categorie trebuie să le știe.
- Ce reguli trebuie să respecte românii care locuiesc la o altă adresă față de cea din buletin
- De ce documente ai nevoie
O mulțime de români, mai ales cei tineri, pleacă din orașele în care au domiciliul și se mută, de obicei, în altele mai mari. Cei mai mulți se mută în chirii, însă fără să știe ce obligații au.
Ce obligații au persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin
Persoanele care nu locuiesc în adresa din buletin trebuie să se asigure că au câteva documente necesare. Este vorba despre o declarație pe proprie răspundere, pe care cel care locuiește acolo trebuie să o completeze și să declare că stă în acel loc minim 15 zile pe lună. În cazul celor care stau sub 15 zile, această declarație nu mai este necesară.
Acest document este necesar pentru persoanele care vor să obțină o viză de flotant. Ei trebuie să declare pe proprie răspundere că locuiesc acolo, dar și motivul pentru care aleg să stea la acea adresă din domiciliu.
Viza de flotant este valabilă timp de un an, dar beneficiarii au oportunitatea să o prelungească. Tot ce trebuie să facă este o solicitare la Serviciului de Evidență a Populației. De asemenea, trebuie să ai un motiv plauzibil pentru care soliciți o viză de flotant acolo.
Ce sancțiuni primești dacă nu ai viză de flotant
Persoanele care nu au viză de flotant pot fi sancționate cu amenzi. Acest document este necesar pentru mai multe activități pe care oamenii le desfășoară în orașul respectiv, cum ar fi să își înscrie copiii la școală, să facă școala de șoferi sau să beneficieze de anumite servicii medicale.
Cei care nu au viză de flotant și locuiesc ilegal, mai mult de 15 zile pe lună, într-o altă adresă față de cea din buletin. Cetățenii pot primi amenzi cuprinse de aproximativ 50 lei, dacă polițiștii fac controale și descoperă nereguli.