Ce trebuie să știi înainte să pleci în concediu în Bulgaria, Turcia sau Grecia. Anunţul MAE pentru românii care urmează să meargă în vacanță
Zilele acestea, în minivacanța de Sfânta Maria, pe drumul spre mare sau munte, dar mai ales pe drumul spre destinaţiile din străinătate s-a circulat destul de greu. Ce trebuie să știi înainte să pleci în concediu în Bulgaria, Turcia sau Grecia. Ce au transmis reprezentanții MAE pentru persoanele care urmează să meargă în vacanță.
- Anunț important al reprezentanților MAE pentru români
- Ce trebuie să știi înainte să pleci în concediu în Bulgaria, Turcia sau Grecia
După ce în ultimele zile s-a circulat cu dificultate pe șoselele din România, dar mai ales pe drumul spre destinaţiile din străinătate, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au anunțat că că este foarte posibil ca românii care intenţionează să plece în vacanță în Bulgaria, Grecia sau Turcia să întâmpine un timp foarte mare de aşteptare la trecerea prin punctele bulgare de frontieră.
Anunţul MAE pentru românii care urmează să meargă în vacanță în Bulgaria, Turcia sau Grecia
Potrivit anunțului făcut de reprezentanții MAE, până pe data de 18 august, persoanele care vor să iasă din țară ar putea înregistra timpi crescuţi de aşteptare la trecerea prin punctele bulgare de frontieră, mai ales la tranzitarea Podului Prieteniei Giurgiu-Ruse, acolo unde în urmă cu mai bine de o lună au început lucrări de reparaţie majoră a estacadei podului pe partea bulgară.
”În cazul tranzitării punctului de frontieră Kulata, recomandăm turiştilor români să nu folosească trasee secundare sau terţiare ocolitoare în scopul evitării coloanelor de autoturisme aflate în aşteptare pe autostrada A3 – Struma pe sensul de ieşire din Bulgaria către Grecia (în astfel de situaţii, pe aceste trasee ocolitoare, autorităţile bulgare de poliţie desfăşoară filtre de control care nu permit accesul către punctul de frontieră decât în cazul autovehiculelor în care se află funcţionari sau angajaţi ai firmelor care îşi desfăşoară activitatea în zona adiacentă punctului, ori localnici din zonă; singura cale de acces către punctul Kulata pe sensul de ieşire către Grecia este autostrada A3 – Struma)”, a transmis MAE.
O problemă pentru turiști era și achitarea taxei de pod, taxă ce putea fi plătită doar numerar. Începând de luna trecută însă, taxa de pod poate fi plătită și în sistem online pentru mașinile cu capacitate de până la 8+1 persoane.
Autoritățile din Bulgaria recomandă ca vinieta electronică să fie achiziţionată online
Reprezentanții MAE au transmis că autorităţile bulgare recomandă insistent ca vinieta electronică să fie achiziţionată online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg (cu versiune şi în limba română – https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica).
”Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web https://sofia.mae.ro şi www.mae.ro.”, anunță MAE.