Cine au fost Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Sf. Dimitrie Basarabov, sărbătoriți pe 26 și 27 octombrie
Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Sfântul Dimitrie Basarabov sunt sărbătoriți pe 26 și 27 octombrie. Cele două zile sunt marcate cu cruce roșie în calendarul ortodox, iar creștinii respectă mai multe tradiții și obiceiuri.
- Cine au fost Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Sf. Dimitrie Basarabov
- Sunt sărbătoriți pe 26 și 27 octombrie
Pentru creștini urmează două zile în care sunt sărbătoriți doi Sfinți importanți, Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Sfântul Dimitrie Basarabov. Zilele de 26 și 27 octombrie sunt cu cruce roșie, astfel că ortodocșii nu pot face nicio muncă fizică, nu se spală hainele și se respectă mai multe tradiții românești.
Doi Sfinți cu același nume sărbătoriți pe 26 și 27 octombrie
Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Sfântul Dimitrie Basarabov poartă același nume și sunt sărbătoriți la distanță de o zi . Cei doi au trăit în secole diferite, dar au avut o importanță majoră pentru creștini. Și-au dedicat viața creștinilor și au dus mai departe cuvântul lui Iisus Hristos, fiind cunoscuți pentru faptele lor bune.
Cine au fost Sf. Dimitrie Izvoratorul de Mir și Sf. Dimitrie Basarabov
Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir (Sfântul Dimitrie al Tesalonicului): Sfântul Dimitrie, cunoscut și sub numele de Sfântul Dimitrie al Tesalonicului, este unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii Ortodoxe. El a trăit în secolul al III-lea d.Hr. în Tesalonic, care este acum parte a Greciei. Sfântul Dimitrie este considerat unul dintre cei mai mari sfinți militari și un apărător al credinței creștine. Este cunoscut pentru minunile sale, inclusiv izbăvirea orașului Tesalonic de invazia barbarilor goti. Sfântul Dimitrie este venerat în mod special în Grecia și în multe alte țări ortodoxe.
Sfântul Dimitrie Basarabov (Sfântul Dimitrie cel Nou de la Basarabov): Acesta este un sfânt local din Bulgaria. Sfântul Dimitrie Basarabov a trăit în secolul al XVII-lea în orașul Basarabov, care se află în prezent în Bulgaria. El a fost un preot care a trăit o viață sfântă și este cunoscut pentru faptele sale bune și pentru rugăciunile sale puternice. Sfântul Dimitrie Basarabov este venerat ca un sfânt local și protector al orașului Basarabov.
Tradiții românești asociate cu cei doi Sfinți
În România se păstrează mai multe tradiții care sunt asociate cu cei doi Sfinți. Astfel, credincioșii participă la slujbe religioase organizate în biserici și mânăstiri dedicate Sfântului Dimitrie. De asemenea, un obicei tradițional este să se adune apă din izvoare sau fântâni în ziua sărbătorii, deoarece această apă este considerată sfântă și se spune că are puteri vindecătoare.
Un alt obicei care se practică în anumite zone ale țării este aducerea cărămizilor la biserică în ziua sărbătorii. Aceste cărămizi sunt luate de la casele credincioșilor și sunt folosite pentru a construi sau renova biserici sau mânăstiri în numele Sfântului Dimitrie. În lăcașele de cult se aprind lumânări, iar creștinii se roagă pentru o viață împlinită.
Gospodinele pregătesc bucate alese și le oferă sărmanilor, făcând un gest nobil. Totodată, mesele în familie nu pot lipsi, iar cei dragi sunt așteptați cu masa plină de bunătăți.