Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Bancnota de 200 de lei din România, emisă de Banca Națională a României (BNR), a fost introdusă în circulație pe 1 decembrie 2006. Aceasta este o bancnotă modernă, realizată din polimer, care include numeroase elemente de siguranță pentru a preveni falsificarea. Pe față se află personalitatea marcantă în istoria României, alături de câteva aspecte importante.
- Personalitatea care se află pe bancnota de 200 de lei
- Cine a fost Lucian Blaga
- Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Bancnota de 200 de lei din România, emisă de Banca Națională a României (BNR), are mai multe elemente de siguranță și design distinctiv. Pe verso se regăsește un detaliu interesant căruia românii nu i-au dat multă importanță.
Personalitatea care se află pe bancnota de 200 de lei
Bancnota de 200 de lei din România a fost lansată oficial pe 1 decembrie 2006 de către Banca Națională a României (BNR). Această bancnotă a fost introdusă pentru a completa seria de bancnote aflate în circulație în contextul denominării leului (tăierea a patru zerouri de la vechile bancnote) în 2005. Personalitatea care se regăsește este Lucian Blaga, alături de câteva detalii interesante care nu au fost observate.
Cine a fost Lucian Blaga
Lucian Blaga (1895-1961) a fost un poet, filosof, dramaturg și diplomat român de renume. S-a născut pe 9 mai 1895 în satul Lancrăm, județul Alba. Blaga a urmat studiile liceale la Brașov, apoi teologia la Sibiu și filosofia la Universitatea din Viena, unde și-a obținut doctoratul. A debutat literar în 1919 cu volumul "Poemele luminii".
A avut o carieră diversificată, fiind atașat cultural în mai multe capitale europene între 1926 și 1939. După revenirea în România, a devenit profesor de filosofie culturală la Universitatea din Cluj. Opera sa filosofică este marcată de trilogii esențiale: "Trilogia cunoașterii", "Trilogia culturii" și "Trilogia valorilor". În perioada comunistă, a fost marginalizat din viața academică, dar a continuat să scrie și să traducă.
Detaliul de pe bancota de 200 de lei
Pe fața bancnotei se află portretul lui Lucian Blaga, un important poet, filosof, dramaturg și diplomat român. Alături de imaginea lui se mai regăsesc flori, fereastră transparentă, caracteristică bancnotelor, valoarea nominală, sigla BNR, precum și un un text pe o carte, ce poate fi citit doar cu lupa. Versurile sunt din poezia „Autoportret”, publicat în anul 1942.
„Autoportret
Lucian Blaga e mut ca o lebădă.
În patria sa
zăpada făpturii ține loc de cuvânt.
Sufletul lui e în căutare,
în mută, seculară căutare,
de totdeauna, și până la cele din urma hotare.
El caută apa din care bea curcubeul.
El caută apa,
din care curcubeul,
își bea frumusețea și neființa”, este poezia scrisă pe bancnota de 200 de lei, ce aparține poetului Lucian Blaga.
Poezia "Autoportret" de Lucian Blaga este o meditație profundă asupra identității poetului și a naturii adevărurilor interioare. Tăcerea, comparată cu mutenia lebedei, simbolizează adâncimea și inefabilul acestor adevăruri. Zăpada reprezintă un peisaj intern de puritate și introspecție, unde cuvintele sunt insuficiente pentru a exprima cele mai profunde aspecte ale sufletului. Această poezie reflectă filosofia lui Blaga despre cunoaștere și mister, accentuând frumusețea și complexitatea tăcerii