Cine face subiectele pentru examenele naționale din România. Tot ce trebuie să știi despre oamenii care gândesc probele
Examenele naționale din România sunt una dintre cele mai importante etape din viața elevilor la acel moment. Multă lume așteaptă cu sufletul la gură subiectele din fiecare an, însă aproape nimeni nu știe de cine sunt făcute. Iată tot ce trebuie să știi despre oamenii care gândesc probele.
- Cine face subiectele pentru examenele nationale din România
- Oamenii care stau în spatele fiecărei probe importante
Elevii de gimnaziu și liceu se pregătesc pentru noile etape din viețile lor, însă nu înainte de a susține probele celor două tipuri de examene naționale, pe care fiecare elev trebuie să le treacă.
Chiar dacă subiectele sunt cele mai importante detalii și devin adesea discuții controversate, puțină lume știe cine sunt oamenii care pregătesc, în fiecare an, exercițiile care le decid soarta elevilor.
Cine face subiectele pentru examenele naționale din România
Majoritatea oamenilor ar crede că subiectele pentru Evaluare Națională sau Bacalaureat vin din partea Ministerului Educației, însă ”drumul” lor este mult mai lung de atât. În România a fost înființată o instituție anume pentru pregătirea tuturor examenelor importante din țară, în urmă cu aproximativ 25 de ani.
Această instituție se numește Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE) și are o responsabilitate uriașă în fiecare an. CNPEE a luat naștere în anul 1998, în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale, de a profesionaliza astfel de evaluări din România.
Pe lângă examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională, această instituție concepe și subiectele pentru examenele de Titularizare, cel de Definitivat, subectele de la olimpiadele naționale, concursuri pentru directori școlari sau inspectori școlari și chiar subiectele pentru simulări.
Procedura este foarte strictă
Elevii care urmează să susțină unul dintre cele două examene, însă mai ales cel de Bacalaureat, încearcă să afle se subiecte vor primi înainte de examene. Însă, acest lucru este absolut imposibil, deoarece acestea se extrag în dimineața în care începe câte o probă.
Pe lângă subiectele finale, se extrage și încă o variantă de rezervă. La urmă, subiectele ajung la fiecare liceu sau școală din țară online, trimise printr-un sistem securizat. În acest fel, se evită ca subiectele să ajungă la elevi mai repede decât ar trebui.