Cine plătește pentru oamenii torturați de Poliția Română în timpul pandemiei de COVID-19 / Secția 16, campioană națională
Contribuabilii care le asigură pensii speciale celor care au comis abuzuri grave în perioada pandemiei de COVID-19 trebuie să pună bani deoparte, ca să plătească sancțiunile aplicate statului român pentru actele de tortură comise în numele Ministerului Afacerilor Interne.
- Consiliul Europei a stabilit că Poliția Română a comis cinci fapte de tortură în perioada pandemiei de COVID-19
- Două dintre cele cinci au fost săvârșite de agenții de la Secția 16 – București
- Statul român a fost somat să rezolve situația
- Dacă autoritățile nu se vor conforma, tot contribuabilii vor fi cei care vor plăti
Consiliul Europei a anunțat sancțiuni pentru statul român, din cauza abuzurilor comise în perioada pandemiei de coronavirus. Din cele cinci cazuri descoperite de Consiliul Europei, două au fost comise de polițiștii de la Secția 16 din București.
„La data de 18 aprilie 2020, un grup de intervenție de polițiști a fost filmat lovind cu bastoane și folosind un limbaj rasist față de un grup de persoane din comunitatea de romi din comuna Bolintin, județul Giurgiu, care stau toți întinși cu fața în jos la pământ, cu mâinile încătușate la spate; în materialul video reiese că mai mulți polițiști supun o persoană la lovituri cu bastonul peste picioare, o metodă de tortură cunoscută sub numele de falaka;
- la 29 mai 2020, un tânăr ar fi fost bătut de polițiștii de la secția de poliție municipală Pârcov pentru că nu a respectat măsura de izolare de 14 zile care i-a fost impusă după ce s-a întors din străinătate și a trebuit să fie tratat la camera de urgență a Spitalului Județean Buzău pentru o perioadă de timp pentru o suspiciune de fractură a piciorului și mai multe coaste rupte, după cum a raportat un ziar local;
- pe 5 martie 2021, șapte polițiști au fost filmați abuzând un bărbat încătușat într-o încăpere mare a Postului de Poliție București nr.16;
- la 16 aprilie 2021, un bărbat de 63 de ani a murit după ce a fost aruncat la pământ și imobilizat de mai mulți polițiști/jandarmi la autogara Pitești. Incidentul, care fusese filmat, era în curs de anchetă la momentul vizitei”.
„La începutul vizitei, ministrul Afacerilor Interne a reiterat față de delegația CPT, angajamentul Ministerului Afacerilor Interne și a Poliției Române privind toleranță zero față de orice act de tortură și maltratare fizică din partea personalului de poliție. Comitetul a luat, de asemenea, notă de diferitele module de formare (atât inițiale, cât și continue) pe care trebuie să le urmeze polițiștii de la diferite niveluri. Cu toate acestea, în lumina constatărilor delegației în cursul vizitei ad-hoc din 2021, este de sarcina autorităților române să ia măsurile necesare pentru a-și continua eforturile de a pune capăt relelor tratamente din partea agenților de aplicare a legii printr-o abordare cu mai multe fațete, cuprinzând: un curs de formare educațională pentru toți noii recruți și polițiștii existenți, cu un accent deosebit pe nivel avansat. metodele de investigare a criminalității (a se vedea și paragraful 17); responsabilitatea ofițerilor superiori pentru responsabilitățile lor de conducere; aplicarea sancțiunilor corespunzătoare (penale si disciplinare) pentru autorii maltratării si pentru cei care nu reușesc sa le prevină; și existența unor proceduri eficiente și independente pentru examinarea plângerilor și a altor informații relevante cu privire la presupusele rele tratamente din partea poliției”, se arată în raport.
Polițiștii și jandarmii prinși că torturează oameni vor fi probabil sancționați cu amânare în grad sau cu avertisment verbal. Sau li se va întocmi un dosar penal, care va fi clasat de parchet. Însă cine va plăti sancțiunile impuse statului român? Tot contribuabilii abuzați, torturați și umiliți.
Cei care mai trăiesc. Fiindcă trei dintre victimele de mai sus au murit deja, așa că statul român nu mai poate să le ia banii.