Cine sunt românii care primesc alocație complementară. Cât este și cum se poate obține
Pentru că, în prezent, prețurile au crescut și tot mai multe persoane se descurcă destul de greu din punct de vedere financiar, autoritățile din țara noastră caută soluții pentru a-i sprijini pe cei care provin din familii defavorizate. Ce este alocația complementară, cât este, și cine sunt românii care pot obține un astfel de ajutor din partea statului.
- Cine sunt românii care primesc alocație complementară
- Cât este și cum se poate obține
Alocaţia complementară poate fi obținută de familiile care nu au venituri mai mari decât salariul minim net pe economie. Pe lângă voucherele oferite tot persoanelor care provin din medii defavorizate, alocaţia complementară reprezintă încă un ajutor din partea autorităților pentru cei aflați în dificultate.
Cât este și cum se poate obține alocația complementară
Așa cum menționam și anterior, de alocaţia complementară pot beneficia familiile care nu au venituri mai mari decât salariul minim net pe economie şi care sunt alcătuite din soţ, soţie şi copii cu vârsta de până în 18 ani, care se află încă în grija părinţilor.
Potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, alocaţia complementară poate varia, în funcţie de numărul de copii dintr-o familie, dar şi dacă vorbim despre o familie cu ambii părinţi sau o familie monoparentală. Așadar, cei care se încadrează în cele enumerate anterior ar putea primi de la stat între 90 şi 500 de lei pe lună.
"Pentru familiile beneficiare de ajutor social în baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul alocaţiei familiale complementare se majorează cu 25%".
Acte necesare pentru alocaţia complementară
- persoanele care solicită obţinerea unei alocaţii trebuie să completeze cerere tip, care se depune la sediul primăriei de care familia aparţine.
- de asemenea, odată cu cererea de mai sus trebuie să fie depuse mai multe documente, acte doveditoare privind veniturile familiei.
- livretul de familie completat la zi.
- documente punctuale cum ar fi hotărârea judecătorească ce trebuie să ateste că un membru al familiei, soţul sau soţia, este dispărut sau arestat, evident, dacă este cazul.
- "certificatul de încadrare într-un grad de handicap prezentat de familiile care au în întreţinere copii cu handicap de vârstă şcolară şi care nu frecventează şcoala".