Cine sunt românii care vor primi pensie cu 80% mai mare. Anunț important
Anunț important! Iată cine sunt românii care vor primi pensie cu 80% mai mare! Ce a dezvăluit ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. În ce constă principala modificare. Confirmarea făcută de Casele de Pensii Publice.
- Ce români vor primi pensie cu 80% mai mare
- Anunțul făcut de ministrul Muncii
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dezvăluit miercuri că noile modificări aduse legii pensiilor vor aduce beneficii substanțiale pentru românii care au muncit la salariul minim pe economie timp de 35 de ani.
Ce români vor primi pensie cu 80% mai mare
Potrivit declarațiilor sale, acești români vor experimenta o creștere remarcabilă de peste 80% a pensiei, trecând de la 1281 de lei, nivelul indemnizației minime sociale, la aproximativ 1900 de lei.
Principala modificare constă în introducerea "punctelor de stabilitate", acordate pentru fiecare an lucrat peste 25 de ani. Simulările efectuate de Casele de Pensii Publice au confirmat că această schimbare va avea un impact semnificativ asupra pensiilor mici, aducând o creștere semnificativă.
Potrivit Ministrului Muncii, anii lucrați sub pragul de 25 de ani nu vor aduce puncte suplimentare. Legea pensiilor în vigoare prevede un stagiu minim de cotizare de 15 ani și un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. O noutate importantă este introdusă prin posibilitatea celor cu un stagiu de cotizare de 40 de ani de a ieși la pensie fără nicio penalitate conform noii legi.
„Diferenţa o reprezintă punctele de stabilitate, punctele care se dau pentru anii lucraţi peste 25 de ani şi, dacă privim împreună simulările pe care colegii de la Casele de Pensii Publice le-au făcut, vom vedea că în special în zona pensiilor mici, vom avea o creştere semnificativă”, a spus ministrul Muncii în cadrul unei emisiuni TV, potrivit stiripesurse.ro
Ce va permite această schimbare
Această schimbare va permite, de exemplu, unui bărbat care începe să cotizeze la vârsta de 20 de ani să iasă la pensie la 60 de ani fără nicio penalitate, având vârsta maximă limită de pensionare stabilită la 65 de ani.
„Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate. Este foarte improtant ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a mai afirmat Simona Bucura Oprescu.
Ministrul Muncii a subliniat importanța informării pensionarilor și viitorilor pensionari cu privire la aceste modificări, încurajându-i să își planifice carierele și viețile în concordanță cu aceste schimbări favorabile.