Ciorba românească, în topul celor mai bune supe din lume. Preparatul a fost inventat la cererea unui soț
Nu degeaba se spune că dragostea trece prin stomac. O femeie din Rădăuți a inventat, în urmă cu mai bine de patru decenii, la cererea soțului său, un preparat care a intrat în topul celor mai bune supe din lume. Este vorba despre ciorba rădăuțeană inventată de Cornelia Dumitrescu.
- O ciorbă românească a ajuns în topul celor mai bune supe din lume
- Preparatul a fost inventat la cererea unui soț, în urmă cu mai bine de patru decenii
Ciorba rădăuțeană se numără printre felurile de mâncare iubite de români, indiferent de regiunea în care aceștia locuiesc. Potrivit specialiștilor, acest fel de mâncare poate reprezenta o alternativă perfectă atunci când vrem să ne delectăm cu o ciorbă slabă caloric și ușor de digerat.
Ciorba rădăuțeană a ajuns în topul celor mai bune supe din lume
Despre ciorba rădăuțeană se spune că a apărut în urmă cu 41 de ani, atunci când Cornelia Dumitrescu a gătit-o pentru prima dată pentru soțul ei care își dorea să mănânce o supă de curcan care să semene cu cea de burtă, dar să nu fie ciorba de burtă, scrie știrileprotv.ro.
“Locuind la curte creșteam păsări și având carne la dispoziție am făcut tot felul de preparate, inclusiv cârnați de curcan. Ciorba de burtă nu-i plăcea nici unuia dintre noi, iar într-o zi soțul, Serafim, m-a întrebat dacă aș putea face din pieptul de curcan o ciorbă ceva mai deosebită…
La final de săptămână am făcut ciorba rădăuțeană, am chemat și copiii și le-a plăcut tuturor. El mi-a spus să introduc acest fel de mâncare la restaurant, că o să le placă oamenilor. Și așa am pornit cu ciorba rădăuțeană…”, povestește Cornelia Dumitrescu despre ideea de la care a plecat acest preparat, potrivit historia.ro.
După ce preparatul a fost lăudat de membrii familiei, femeia l-a gătit și clienților restaurantului în care lucra. Ulterior, acest fel de mâncare a fost preluat și de alți bucătari. În prezent, a ajuns pe locul 12 în topul mondial al supelor, alături de celebrul ramen japonez și supa poloneză zurek.
„Eu sunt foarte bucuroasă că a ajuns în top. Nu m-am așteptat drept să vă spun la așa ceva. Secretul ciorbei este: ingrediente de foarte bună calitate plus de asta cantitățile pe care le punem în această ciorbă”, a declarat Cornelia Dumitrescu pentru sursa mai sus menționată.
Rețeta pentru ciorbă rădăuțeană
Ingrediente:
un piept de pui;
2 gălbenușuri;
200 ml smântână;
2 morcovi;
1/2 țelină;
un ardei capia;
o ceapă;
4 căței usturoi;
2-3 linguri oțet;
o legatură de pătrunjel;
sare și piper.
Mod de preparare:
- curăță legumele și taie-le în bucăți mai mari.
- se pun doi litri de apă într-o cratiță și se adaugă puțină sare.
- se pune apa la foc și se adaugă bucățile de legume și pieptul de pui.
- legumele se lasă la fiert și pieptul de pui pentru aproximativ 40-50 minute (până în momentul în care începe să se desprindă carnea de pe os). După acest timp, oprim focul, scoatem legumele și pieptul de pui din cratiță, apoi le lăsăm să se răcească.
- se pasează țelina, ceapa și unul dintre cei doi morcovi. Pentru ca ciorba rădăuțeană să capete un aspect plăcut, se toacă celalalt morcov și ardeiul (este de preferat să decojim ardeiul capia).
- după ce s-a răcit, se înlătură pielea pieptului de pui și se rupe fâșii cu mâna sau se taie bucățele. Se adaugă apoi în ciorba rădăuțeana legumele pasate, cele tocate si pieptul de pui măruntit.
- se pune din nou cratița cu ciorba la fiert și se lasă circa 10-15 minute. Se sparg două ouă, se pun gălbenușurile într-un bol și se adaugă 200 ml smântână (cel mai bine este să folosim o smântână cu un conținut ridicat de grasime pentru reteta de ciorba rădăuțeană – iar pentru a nu se brânzi, se folosește smântână specială pentru gătit).
- se amestecă gălbenușurile cu smântână și adăugam patru căței de usturoi dați pe răzătoare. Pentru a nu se coagula gălbenușurile, se toarnă treptat în compoziție o parte din supa fierbinte (câteva polonice), până ce aceasta ajunge la o temperatură apropiată de cea a supei din cratiță.
- după ce au trecut cele 10-15 minute, se oprește focul și se pune în ciorba rădăuțeană compoziția de ouă, smântână și usturoi, scrie newsweek.ro.