Cod roşu de averse torenţiale în Gorj! Anunţul făcut de ministrul Mediului: "Toată lumea să fie pregătită..."
În cursul zilei de azi, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod roșu de ploi torențiale abundente în județele Caraș-Severin, Hunedoara, Vâlcea, Gorj și Mehedinți. Atenționarea a intrat în vigoare în această seară, de la ora 20:00, și este valabilă până mâine dimineață, la ora 8.00. În Gorj, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Ce anunț a făcut Tanczos Barna, ministrul Mediului.
- Cod roşu de averse torenţiale în Gorj
- Anunţul făcut de ministrul Mediului
- A fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență
Meteorologii au emis astăzi, 12 iunie 2023, pentru județul Gorj, o avertizare meteorologică cod roșu de averse torențiale și abundente. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că toată lumea trebuie să fie pregătită în această zonă pentru acest cod roșu, punctând că urmează câteva ore grele din punct de vedere meteorologic.
În Gorj a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență
După o ședință la Prefectura Gorj, ministrul Mediului a anunțat că urmează câteva ore grele pentru locuitorii acestui județ, care se află sub cod roșu.
"Ne pregătim pentru câteva ore grele din punct de vedere meteorologic. Județele Mehedinți, Gorj, parțial județul Hunedoara și parte din județul Timiș vor fi afectate de aceste fenomene imediate.
Avem un cod roșu de precipitații pentru această perioadă, între orele 4 și 6 va fi, probabil, vârful. Până acum, în această seară evenimentele au fost sub cele prognozate.
Sperăm să fie așa și în timpul nopții, dar pentru orice eventualitate toate echipele de la ISU, ANAR și de la Apele Române trebuie să fie pregătite pentru intervenție în caz de nevoie”, a spus Tanczos Barna, ministrul Mediului.
Măsurile adoptate pentru a face față fenomenelor din această seară
La nivelul județului Gorj a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în ședință extraordinară, în urma căreia au fost adoptate următoarele măsuri:
- Înştiinţarea tuturor primăriilor de pe raza judeţului Gorj.
- Înştiinţarea instituţiilor cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă specifice.
- Avertizarea populaţiei din zona de risc.
- Instituirea permanenţei pe perioada codurilor la sediul primăriilor.
- Monitorizarea evoluţiei fenomenelor meteorologice.
- Supravegherea permanentă, pe durata avertizării, a podurilor, podeţelor şi a altor secţiuni înguste de pe cursurile de apă, în scopul evitării blocării cu plutitori, precum şi a zonelor în care este posibilă formarea torenţilor.
- Pregătirea şi verificarea forţelor şi mijloacelor pentru intervenţie de la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale şi operatorilor economici.
- Pregătirea tehnicii şi utilajelor de intervenţie pentru asigurarea salvării persoanelor afectate.
- Identificarea de către primari a unor spaţii de cazare pentru persoanele afectate de producerea situaţiilor de urgenţă ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase.
- Avertizarea turiştilor şi a persoanelor care tranzitează zonele vizate de fenomenele meteorologice periculoase despre pericolul la care sunt expuşi în condiţiile campării în apropierea cursurilor de apă sau al parcurgerii unor trasee turistice din zonele potenţial afectate.
- Intervenţia operativă pentru remedierea eventualelor avarii apărute la instalaţiile de utilitate publică pe perioada codurilor (apă, gaze, energie electrică).