Comoară, descoperită după 500 de ani într-o pădure din Bihor. Pasionații au găsit aproape 5.000 de monede: „Ne-au dat lacrimile” / FOTO
Trei pasionați, Raoul, Silviu și Ionuț, au descoperit o commoară veche de 500 de ani! Au găsit aproape 5.000 de monede într-o pădure din Bihor. Iată ce se întâmplă cu bunurile.
- O comoară veche de 500 de ani, găsită într-o pădure din Bihor
- Au fost descoperite 5.000 de monede
Într-o zi de duminică, trei entuziaști ai detecției de metale au avut parte de o adevărată revelație într-o pădure din Bihor. În timpul plimbării lor, Raoul, Silviu și Ionuț au descoperit o comoară impresionantă, ce constă în aproximativ 5.000 de monede vechi de 500 de ani. Aceste denari ungurești se aflau ascunși în pământ, într-un vas de ceramică, oferindu-le o aură misterioasă.
O comoară veche de 500 de ani, găsită într-o pădure din Bihor
Emoționați de descoperirea lor neașteptată, cei trei pasionați de detecția de metale au decis să predea comoara istorică autorităților competente. Comoara constă în 4.868 de monede cu un diametru mic, specific denarilor ungurești, ce datează din perioada anilor 1500-1550.
De asemenea, au fost găsite 3 taleri de argint cu o greutate estimată de aproximativ 30 de grame, precum și alte 4 monede de diametru mijlociu încă neidentificate.
„Pe finalul zilei, la un moment dat, am primit un semnal scurt, dar stabil, am pus lopata la treaba, iar când am întors halca de pământ deasupra observ o monedă mică argintie, parcă scoasă din buzunar. A urmat și a doua monedă, a treia, iar colegii mei, care se aflau în apropiere, mi s-au alăturat în perimetru. Au urmat încă câteva monede la o adâncime mică, urmărirea semnalelor ne-a condus până la urmă la ceea ce părea a fi gura unui vas. Adrenalină la cote maxime. Am efectuat o săpătura perimetrală în jurul obiectului, extragându-l cu grijă, împreună cu câteva bucăți de ceramică, probabil aparținând vasului", povestește Raoul Vlad Suta pe o rețea de socializare.
Tezaurul descoperit a fost predat autorităților
Conform informațiilor oferite de descoperitori, majoritatea monedelor provin din perioada de domnie a lui Vladislau al II-lea, un rege al Ungariei care a condus în această perioadă. Această comoară aduce o perspectivă interesantă asupra trecutului istoric și ne oferă ocazia de a explora detaliile și semnificația acestor monede vechi.
În spiritul conservării și protejării patrimoniului istoric, tezaurul descoperit a fost predat autorităților competente. Aceasta asigură că valorile și semnificația culturală a acestor obiecte vor fi studiate și păstrate corespunzător pentru a putea fi apreciate de generațiile viitoare.
„Ne-au dat lacrimile de bucurie, ochii erau căscați de uimire, am uitat pe loc de oboseală, de burțile pline, de căldură și de insecte. (...) Greutatea brută a monedelor, împreună cu vasul de ceramică și reziduurile de pământ, a fost de aproximativ 4.500 grame, iar greutatea fără vas - de aproximativ 3.000 de grame. O astfel de descoperire aduce o senzație minunată, o împlinire și cred că este visul fiecărui pasionat de istorie și detecție”, a adăugat acesta.
Descoperirea acestei comoari în pădurea din Bihor reprezintă o experiență uluitoare pentru cei trei pasionați și ne reamintește că trecutul nostru poate ascunde povești fascinante și mistere încântătoare.