Coşmarul prin care trec pacienţii bolnavi de coronavirus: “Credea că va pierde lupta. Că de cancer încearcă, dar de corona nu scapă”
Persoanele infectate cu noul coronavirus trec prin clipe de coşmar. Pe măsură ce numărul pacienţilor creşte, medicii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că vor ajunge în momentul în care vor fi nevoiţi să aleagă pe cine salvează şi pe cine nu.
- Coşmarul prin care trec pacienţii bolnavi de coronavirus.
- Medicii se tem că vor trebui să aleagă pe cine să salveze.
Unul dintre cele mai afectate judeţe din România este judeţul Gorj, unde s-a depistat primul caz de infectare cu COVID-19 din România. Medicii de acolo sunt compleşiţi de situaţie şi se tem că vor fi nevoiţi să aleagă ce pacienţi să salveze.
Spitalul din Târgu Cărbuneşti este singurul spital COVID din judeţ. Secţia de Terapie Intensivă este plină şi nici un pat nu mai este liber. Cadrele medicale spun că, pentru a face faţă situaţiei, mută pacienţii în stare bună pe alte secţii, ca să elibereze paturile pentru persoanele în stare gravă.
Mariana Văduva, şef al secţiei ATI, a explicat prin ce trec pacienţii internaţi şi familiile lor:
Consumul psihic e destul de mare și pentru ei, nu e simplu să stai în terapie intensivă atât de mult timp, în condițiile în care fiecare dintre ei e conștient că se poate muri. Sunt familii întregi, sunt cumva separați, cei care sunt pe alte secții sunt foarte stresați și încearcă să afle date despre ruda care e le noi, ne sună plângând.
O pacientă bolnavă de cancer, în vârstă de 68 de ani, a contactat virusul după ce a băut din greşeală din paharul unei alte paciente infectate cu noul coronavirus. Femeia a povestit clipele de coşmar prin care a trecut, la aflarea veştii că are COVID-19:
Mi-au făcut testul și mi-au depistat că am virusul. Vă dați seama că am țipat și am căzut! Și acolo doctori buni, i-a fost milă de mine doctoriței. Am crezut că mor, auzisem că cei cu imunitatea scăzută, cum sunt eu, au probleme.
Tatiana Neamţu, sef al secţiei de Cardiologie, a povestit că bătrâna a trecut prin momente grele, dar acum e în stare stabilă:
Nu a mâncat și comunicarea a fost foarte slabă, dar acum e bine. Nici psihic nu a fost bine, credea că va pierde lupta. Spunea că nu mai scapă. Că de cancer încearcă, dar de corona nu scapă.
O altă pacientă a povestit că a venit la spital împreună cu soţul ei, care, din păcate, a murit în urma infectării cu COVID-19. Femeia a explicat cât de violent s-a manifestat virusul în cazul soţului său:
Soțul a venit mai bine decât mine, fără febră. Nu știu ce s-a întâmplat, parcă a explodat virusul în el după câteva zile de spitalizare. A fost un om care nu a fost în spital decât o singură dată în viața lui.
Înainte de pandemie, la spitalul din Târgu Cărbuneşti nu exista o secţie de boli infecţioase. Pentru a se adapta la situaţie, medicii au cerul ajutorul infecţioniştilor din alte judeţe şi au tratat, până în prezent, peste 500 de bolnavi de coronavirus.