Criza imobiliară a început în țară. Românii vor primi tot mai greu un împrumut bancar
Criza imobiliară a devenit tot mai problematică pentru români și se pare că nici creditele nu îi mai salvează. Criteriile pentru un împrumut au devenit tot mai dure. A devenit tot mai greu să achiziționezi o casă începând cu acest an.
- Criza imobiliară își face simțită prezența tot mai mult
- Românii nu se mai încadrează în criteriile pentru împrumut
În ultima perioadă au existat tot mai multe probleme privind inflația și începutul unei crize. Nu doar România e afectată, ci întregul continent. Numărul potențialilor clienți a scăzut odată cu majorarea dobânzilor, iar evoluția prețurilor este incertă.
În Germania volumul tranzacțiilor a scăzut în anul 2022 cu 74% față de anul 2021. Prețurile din mai multe state, au ajuns să coste dublu față de anul anterior. Aici vorbim de țări precum Ungaria, Letonia, Cehia, Luxemburg, Austria, Estonia sau Lituania.
Românii iau tot mai puține credite
Dobânzile au crescut tot mai mult, iar românii nu se mai înghesuie pentru a lua un credit. Mai puțini dintre aceștia reușesc să îndeplinească condițiile pentru împrumuturile pe termen lung. Cumpărătorii pentru locuințe sunt tot mai puțini.
Costul de viață mai scump, dobânzile uriașe, dar și prețul ridicat din piața imobiliară, toate au avut un impact în ceea ce privește achiziția unei case. Dacă doriți să achiziționați și să plătiți direct la dezvoltator, băncile au început să refuze creditele ipotecare legate de IRCC. Există mulți clienți care nu se încadrează în gradul maxim de 40% pentru îndatorire la nivel de familie.
Prețurile pentru chirie și case au crescut
Atât prețul chiriilor, cât și al vânzării de locuințe a crescut la nivel de Uniunea Europeană din vară și până în luna septembrie a anului 2022. Chiriile s-au scumpit cu 2%, în timp ce casele s-au scumpit cu aproape 5% față de aceeași perioadă a anului trecut. O astfel de creștere a apărut și în anii 2010-2011. Statisticile din România arată că prețul chiriilor a crescut cu 26%, iar casele cu 23%