Cum alegi corect și din surse sigure alimentele pentru sărbătorile de iarnă. Recomandările făcute de specialiștii ANSVSA
E esențial să alegi corect ceea ce mănânci pentru a asigura un meniu sănătos, gustos și echilibrat atât pentru tine, cât și pentru cei din jur. Cum alegi corect și din surse sigure alimentele pentru sărbătorile de iarnă. Recomandările făcute de specialiștii ANSVSA.
- Specialiștii ANSVA, recomandări pentru români
- Cum alegi corect și din surse sigure alimentele pentru sărbătorile de iarnă
Atunci când faci cumpărături, e important să te bazezi pe surse sigure de informare și să faci alegeri care să nu îți afecteze în vreun fel sănătatea. Achiziționeză alimente din surse sigure, cum ar fi magazinele de încredere, piețele sau producătorii locali certificați. Aceste surse oferă produse de calitate, de obicei cu ingrediente naturale și fără aditivi periculoși.
Cum alegi corect și din surse sigure alimentele pentru sărbătorile de iarnă
În cursul zilei de azi, 10 decembrie 2024, specialiștii Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au transmis marți recomandări pentru românii care urmează să meargă la cumpărături pentru sărbătorile de iarnă.
Pentru a evița posibilele probleme de sănătate, ANSVA recomandă ca oamenii să fie atenți atunci când cumpără, dar și la felul în care păstrează alimentele de origine animală. De exemplu, alimentele de origine animală trebuie depozitate în frigider imediat după ce au fost cumpărate, respectând instrucțiunile de pe etichetă pentru a preveni riscurile de contaminare.
"Sacrificarea porcului din gospodărie trebuie realizată sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului și siguranța cărnii. Fără un astfel de control, consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricție datorită Pestei Porcine Africane (PPA).
Examinarea cărnii pentru Trichinella spp.: Carnea de porc, inclusiv cea provenită de la porci mistreți, trebuie supusă unui examen trichineloscopic obligatoriu înainte de a fi consumată. Examenul poate fi realizat la centrele autorizate, iar costul acestuia variază între 26 de lei și 90 de lei + TVA.(...) Comercializarea cărnii de porc fără control sanitar veterinar este sancționată cu amenzi de până la 40.000 lei.", transmit specialiștii ANSVA.
Recomandări ANSVA pentru cumpărături în piețe și târguri
Românii care aleg să cumpere alimente din piețe și târguri sunt sfătuiți să verifice existența vitrinelor frigorifice și integritatea ambalajelor, să se asigure că produsele alimentare sunt etichetate corect, cu informații despre originea, condițiile de păstrare și termenul de valabilitate.
Cei care fac cumpărături online sunt sfătuiți să verifice cu atenție condițiile de livrare, transport și păstrare a produselor perisabile, asigurându-se că vânzătorii dețin autorizația sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor, respectând toate normele de siguranță.
"Pentru sesizări și informații suplimentare, cetățenii pot apela gratuit numărul 0800 826 787.
ANSVSA îndeamnă cetățenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate și să respecte recomandările pentru siguranța alimentelor, pentru a preveni orice risc de contaminare și pentru a proteja sănătatea publică în perioada sărbătorilor.", au mai transmis specialiștii ANSVA.