Cum ne afectează sănătatea masa de 1 decembrie. De ce e considerată o bombă culinară! Ce spun specialiștii
Este bine cunoscut faptul că, de 1 Decembrie, Ziua Națională se sărbătorește românește, evident, cu preparate traditionale. Așadar, cei mai mulți români păstrează tradiția acestul eveniment și mănâncă fasole boabe cu ciolan. Cum ne afectează sănătatea masa de 1 decembrie. De ce e considerată o bombă culinară! Ce spun specialiștii.
- Meniul de 1 decembrie, o bombă culinară
- Cum ne afectează sănătatea
- Ce spun specialiștii
În fiecare an, de 1 decembrie, cei mai mulți români respectă cu sfințenie o tradiție: să mânânce fasole boabe cu ciolan. E un preparat delicisos, însă nu este deloc sănătos, sau cel puțin așa spun specialiștii. Asociația pentru Protecția Consumatorilor arată că o simplă masa compusă din: fasole și cârnați, mici, muștar, ketchup, maioneză, bacon, pâine, suc tip ceai, bomboane poate ajunge până la 68 de aditivi alimentari (E-uri), 164,7 grame de zahăr și 23,48 grame de sare pentru 100 de grame de produs.
Meniul de 1 decembrie, o bombă culinară
Fasolea boabe cu ciolan și micii sunt felurile de mâncare ce nu lipsesc de pe mesele românilor în ziua de 1 decembrie, atunci când se sărbătorește Ziua Națională. Deși sunt, într-adevăr, preparate delicioase, sunt extrem de nesănătoase. Specialiștii spun că aceste mâncăruri conțin minim 68 de E-uri și de cinci ori mai multă sare decât recomandă medicii.
"Pentru a nu depăși cantitatea de zahăr și sare recomandată pe zi de Organizația Mondială a Sănătății, Aplicația InfoCons ne ajută să ne setăm preferințele de consum precum cantitatea maximă de zahăr, sare, calorii, numărul maxim de aditivi alimentari, precum și tipul de alergeni pe care ne dorim să îi eviăm în produsele pe care le consumăm", arată Asociația pentru Protecția Consumatorilor.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă o cantitate zilnică de 25 grame de zahăr, iar produsele: fasole cu cârnați, mici, muștar, ketchup, maioneză, bacon, pâine, suc și bomboane, conțin până la 164,7 grame de zahăr pentru 100 de grame de produs.
De asemenea, masa de 1 Decembrie poate ajunge până la 23,48 grame de sare pentru 100 de grame de produs, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă o cantitate zilnică de 5 grame de sare pe zi.