Coronavirus România. Cum pot dona plasmă persoanele care au avut Covid-19
Condițiile pe baza cărora foștii pacienții bolnavi de coronavirus pot dona plasmă și sânge au fost modificate. Ministerul Sănătății, în colaborare cu mai mulți experți din domeniu, au elaborat o serie de noi cerințe pentru cei care doresc să faciliteze tratamentul celor aflați în stare gravă din cauza virusului Covid-19.
- Cum pot dona plasmă pacienții vindecați de coronavirus
- Noile cerințe pentru a putea deveni donatori pentru cei aflați în stare gravă
Ministerul Sănătății a stabilit noi condiții pentru donarea de sânge și plasmă de la persoanele vindecate de coronavirus. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat modificarea metodologiei de colectare, testare, procesare, stocare și distribuție a plasmei de la donatorii vindecați de Covid-19 și utilizarea în tratamentul pacienților critici din secțiile ATI.
Cum pot dona plasmă persoanele care au avut Covid-19
Astfel, cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de coronavirus vor fi:
-oferirea consimțământului pentru intrarea în procedura de selecție, în vederea donării de plasmă, și pentru introducerea în baza de date națională și europeană a donatorilor de plasmă;
-prezentarea obligatorie a documentelor conform cărora donatorul a fost infectat cu noul coronavirus, dar s-a vindecat, fiind eliminat pericolul de transmitere a bolii;
-încadrarea în toate normele naționale pentru donarea de sânge/plasmă;
-respectarea intervalului de 14 zile dintre două donări de plasmă.
Aceste modificări urmăresc creșterea numărului de donatori vindecați de coronavirus, în vederea vindecării progresive a pacienților aflați în stare gravă pe secțiile de ATI ale spitalelor din țară.
Conform datelor INHT, până în prezent au fost înregistrați peste 490 donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale un număr de 463 unități de plasmă de la donatori vindecați de Covid 19.