Cum să ne păstrăm calmul și ce trebuie să facem în cazul unui cutremur. Recomandările specialiștilor: „Căutați acel triunghi al supraviețuirii”
Joi dimineața, 3 noiembrie 2022, un cutremur de 5,4 pe Richter s-a înregistrat în România. Seismul s-a produs în zona seismică Vrancea, dar a fost resimțit în Capitală, în multe alte orașe din țară, dar și în Republica Moldova, Ucraina și Bulgaria. În cazul unui cutremur puternic, cel mai important este să-ți păstrezi calmul, pentru a putea lua măsurile necesare. Iată ce recomandă specialiștii!
- S-a înregistrat cutremur puternic în România, în această dimineață
- Ce trebuie să faci când se produce un seism
Cutremurul înregistrat această dimineață în România a fost resimțit și în țările vecine, dar nu a fost un seism care să provoace daune. Specialiștii nu preconizează apariția unor replici, dar este important să știm ce avem de făcut în cazul unui cutremur mai puternic. În primul rând, trebuie să ne păstrăm calmul.
Cum să ne păstrăm calmul și ce trebuie să facem în cazul unui cutremur
Cel mai important este să nu intrăm în panică, în momentul producerii uunui cutremur. Într-o intervenție la Antena 3, medicul primar în medicină de urgență Tudor Ciuhodaru a explicat cum reușim să ne păstrăm calmul și a subliniat importanța implementării educației în acest sens în școli.
"Educație pentru sănătate, predată la școală. Un mic capitol adăugat acolo la ora de biologie poate face diferența între viață și moarte.
Acolo unde se fac aceste lucruri în fiecare zi, Japonia sau SUA, aceste proceduri de intervenție sunt arhicunoscute, de la cei mici până la cei mari. Așa că, într-o astfel de situație, ei știu cum să acționeze și evident că riscurile de a se instala panica sau alte situații neplăcute sunt mult reduse, în condițiile în care fiecare dintre cei implicați știe ce să facă.
Un mic ghid de supraviețuire la cutremur ar trebui predat în fiecare școală. Ce să faci și ce să nu faci în cazul unui astfel de eveniment.
Căutați acel triunghi al supraviețuirii. Lângă două obiecte mari, lângă un corp solid, frigiderul, aragazul, mașînă de spălat, piciorul unei grinzi, lângă pat. Pot fi zone care sunt protejate și în momentul prăbușirii tavanului acea zona delimitează un triunghi al supraviețuirii.”, spune medicul Tudor Ciuhodaru.
În contiinuare, specialistul a enumerat alte măsuri pe care este necesar să le luăm în timpul unui cutremur, pentru siguranța noastră.
„Atenție și în bucătărie. Aici ar trebui să închidem aragazul, ar trebui să ne îndepărtăm de bufetul cu veselă, pentru că putem să te trezim cu ele peste noi.
Evitați să ieșiți din clădiri, mai ales din cele mari, în timpul unui cutremur, pentru că ieșirea poate fi greu de găsit în astfel de situații și scările se pot prăbuși.
Tocul ușii, dacă nu este încastrat în structura de rezistență a clădirii, el nu oferă niciun fel de protecție.", a mai explicat medicul Ciuhodarul la Antena 3 CNN.