Cum se administrează pastilele de iodură de potasiu. Comprimatele pot avea și efecte secundare: ”Fiecare va primi...”
Pastilele de iodură de potasiu vor ajunge la români, după ce vor fi distribuite medicilor de familie din întreaga țară. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat cum se iau, de fapt, aceste pastile. Ministrul a subliniat faptul că pastilele nu trebuie să fie luate în mod profilaxic.
- O cutie completă are 20 de comprimate
- Cum se administrează
- Alexandru Rafila, noi declarații
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că administrarea de comprimate sau pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgențe doar la indicația autorităților, așadar românii nu pot să le ia preventiv.
Cum se administrează pastilele de iodură de potasiu
Tratamentul se administrează în timpul optim de maxim 8 ore de la anunțul autorităților, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depășească 24 de ore, potrivit declarațiilor oferite de Alexandru Rafila.
”Dozajele: se administrează în funcție de fiecare grupă de vârstă. La copiii nou-născuți până la vârsta de o lună, 1/4 de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani. Între 3 și 12 ani - un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți - două comprimate. La fel femeile gravide sau cele care alăptează”, a explicat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a mai lămurit următoarele aspecte:
- O cutie completă are 20 de comprimate și fiecare va primi câteva comprimate, dar ambalate în blister.
- Nu sunt pastile individuale.
- Trebuie păstrat la întuneric și la temperaturi de maxim 25 de grade Celsius.
- Nu se lasă la îndemâna copiilor.
- Ca orice fel de alt medicament, el nu trebuie aruncat ca deșeu menajer ar trebui dus la farmacie pentru neutralizare.
Ce sunt și cum acționează aceste comprimate
KI (iodură de potasiu) este o sare a iodului stabil (nu radioactiv) care poate ajuta la blocarea absorbției iodului radioactiv de către glanda tiroidă, protejând astfel această glandă de leziunile cauzate de radiații.
Glanda tiroidă este partea a corpului care este cea mai sensibilă la iod radioactiv. Cu toate acestea, foarte important este faptul că comprimatele trebuie luate numai la sfatul oficialilor de sănătate publică. Există riscuri pentru sănătate în caz contrar.
KI (iodură de potasiu) protejează doar tiroida, nu și alte părți ale corpului, de iodul radioactiv. De asemenea, nu poate proteja organismul de alte elemente radioactive. Sarea de masă și alimentele bogate în iod nu conțin suficient iod pentru a împiedica intrarea iodului radioactiv în glanda tiroidă.