Cum va fi inclusă testarea COVID-19 în certificatul verde. Explicația lui Alexandru Rafila: "Nu vine cineva cu o hârtie pe care scrie numele şi faptul că a făcut un test"
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat, miercuri, că introducerea testării în certificatul COVID, pentru a se putea intra în centrele comerciale sau alte instituții, presupune testarea într-un loc conectat la sistemul informatic naţional.
- Cum va fi inclusă testarea COVID-19 în certificatul verde
- Alexandru Rafila a explicat cum va fi efectuată procedura
Cum va fi inclusă testarea COVID-19 în certificatul verde
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat, miercuri, că introducerea testării în certificatul COVID, pentru a se putea intra în centrele comerciale sau alte instituții, presupune testarea într-un loc conectat la sistemul informatic naţional.
,,O persoană care se testează la un operator care este conectat la sistemul informatic national, rezultatul testului este introdus în sistemul informatic şi, într-un interval relativ scurt de timp, el este posesorul certificatului verde încât să poată să acceseze serviciile care sunt permise pentru astfel de utilizatori”, a declarat Alexandru Rafila în cadrul unei conferințe de presă.
Alexandru Rafila: "Nu vine cineva cu o hârtie pe care scrie numele şi faptul că a făcut un test"
Ministrul Sănătății a explicat că procedura se referă chiar şi la testele antigen rapide pentru intrarea în centrele comerciale, însă cu condiția să se efectueze în cadrul unui centru dedicat testării.
,,Acest test pe bază de antigen trebuie realizat într-un centru de testare- centrele comerciale pot deschide astfel de centre, racordate la sistemul informatic naţional. Te testezi, ai pe telefon certificatul verde şi intri în magazine”, a mai spus Alexandru Rafila.
De asemenea, ministrul a precizat că nu va fi vorba despre o hărtie în format fizic, ci despre un document digital care va conține trei elemente: vaccinare, trecere prin boală și testare.
,,Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele şi faptul că a făcut un test. Nu. Discutăm de un certificat digital COVID cu toate cele trei elemente - vaccinare, trecere prin boală, testare. Când se scanează codul QR se certifică momentul testării şi faptul că acel test va fi valid, în funcţie de test – 48 sau 72 de ore. Nu este vorba despre persoane care umblă cu documente care atestă testarea, ci acelaşi QR cod care poate să fie citit la terminalele agenţilor economici”, a adăugat ministrul.