Cutremur în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a simțit
Un cutremur a avut loc în această dimineață cu o magnitudine ridicată. Seismul s-a produs în Marea Neagră, la o adâncime de 14,5 kilometri. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis detalii despre situația din România.
- Cutremur în România!
- Ce magnitudine a avut și unde s-a simțit
Un cutremur a avut loc în această dimineață în Marea Neagră. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a publicat detaliile despre seismul care a avut loc în această dimineață, cu o magnitudine mare.
Cutremur în Marea Neagră
Un cutremur a avut loc în această dimineață cu o magnitudine ridicată. În data de 11 octombrie 2024 la ora 10:16 a fost resimțit seismul geografic în zona Mării Negre, cu o adâncime de 14.5 km.
Magnitudinea a fost de 5,6, ceea ce este considerată destul de mare pentru România. Cutrmurul a fost unul de suprafață, iar specialiștii l-au reperat într0un timp scurt.
„În ziua de 11 Octombrie 2024 la ora 10:16:40 (ora locală a României) s-a produs în Marea Neagră un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.6, la adâncimea de 14.5km”, se arată pe site-ul INFP.
Ce sunt cutremurele
Cutremurele apar din cauza mișcărilor și tensiunilor din interiorul scoarței terestre, în special datorită interacțiunilor dintre plăcile tectonice. Scoarța Pământului este formată din mai multe plăci tectonice care "plutesc" pe un strat fierbinte și semi-fluid din manta. Aceste plăci sunt în continuă mișcare, dar se mișcă foarte lent.
Principalele cauze ale cutremurelor
Coliziunea plăcilor: Când două plăci tectonice se ciocnesc, ele pot împinge una în alta, ceea ce duce la formarea de munți sau la subducția unei plăci sub alta. Aceasta tensiune acumulată se eliberează sub formă de cutremur. Un exemplu este coliziunea dintre placa indo-australiană și cea eurasiatică, care a dat naștere munților Himalaya și cutremurelor din acea zonă.
Fricțiunea dintre plăci: La granițele plăcilor tectonice, plăcile pot să alunece una pe lângă cealaltă, dar nu în mod lin. Ele se blochează din cauza fricțiunii și acumulează tensiune până când aceasta este eliberată brusc, declanșând un cutremur. Acest tip de cutremur apare de-a lungul faliilor, cum ar fi Falia San Andreas din California.
Divergența plăcilor: Atunci când plăcile se îndepărtează una de alta, se creează o fisură prin care magma poate ieși la suprafață. Acest fenomen poate provoca cutremure. Un exemplu îl reprezintă rifturile oceanice, cum ar fi Dorsala Atlanticului.
Activitate vulcanică: Cutremurele pot apărea și în timpul erupțiilor vulcanice, datorită mișcării magmei sub scoarța terestră. Magma exercită presiune asupra rocilor din jur, ceea ce poate duce la fracturarea acestora și la apariția unor cutremure vulcanice.