De ce aerul din București a devenit de zece ori mai curat decât în primăvară. Are legătură cu litoralul românesc sau plajele din Grecia
Bucureștenii au reușit, printr-o metodă surprinzătoare, să își curețe aerul din oraș. Aparatele de măsurare a calității aerului au înregistrat scăderi ale nivelului de micrograme de particule de suspensie în aer. La această schimbare pozitivă au contribuit și plajele din Grecia sau litoralul românesc.
- Bucureștiul are un aer mai curat de 10 ori decât în primăvară
- Bucureștenii și-au curățat singuri aerul poluat din oraș
Surprinzător sau nu, aerul din București a devenit mai curat. Orașul cunoscut ca și una dintre cele mai poluate zone ale țării, a reușit să își reîmprospăteze aerul, fiind de 10 ori mai curat decât în primăvară. Motivul este unul neașteptat.
Locuitorii capitalei respiră aer mai curat de 10 ori decât în primăvară
Bucureștenii au reușit să-și curețe aerul poluat din oraș într-un mod inedit, și anume...plecând din el! După ce locuitorii capitalei au plecat din oraș în vacanțe în lunile iulie și august, activitatea din oraș s-a redus semnificativ. Cu mai puține mașini pe bulevarde, mai puțini oameni în restaurante sau în mijloace de transport în comun, locuitorii capitalei respiră, acum, un aer mai curat de 10 ori decât în primăvară.
Aparatele de măsurare a calității aerului spun că, în cele trei luni de vară, acesta a fost mai curat de 10 ori decât în primăvară. Zona cu cel mai curat aer din București, Parcul Izvorul Rece, aproape de centrul vechi, a înregistrat 5 micrograme de particule de suspensie în aer/mc, limita normală fiind undeva între 20-30. Chiar și în zonele din centru-est aerul a fost curat în această vară.
Vehiculele poluează 60% din aerul din București
Un studiu arată că 60% din aerul din București este poluat din cauza vehiculelor. Pentru că românii au plecat în vacanțe și au fost mai puține mașini pe străzi, aerul a avut timp să se curețe.
„Avem arderi ilegale de mase plastice, deșeuri, cauciucuri, în apropierea Bucureștiului. Mai mult, avem o poluare dată de surse de încălzire rezidențială, centrale pe apartament și cea care folosește combustibili solizi: lemn, plastic. Nivelul mai scazut de poluare se datorează faptului că poluarea se ridică și este purtată de vânt în afara Bucureștiului, pe când iarna, aerul stagnează aici și atunci se acumulează de la o zi la alta”, spune Octavian Berceanu, fost comisar al Gărzii de Mediu.
În Piața Victoriei, a fost înregistrată o scădere al numărului de mașini care trec pe acolo, cu câteva mii în fiecare lună. De asemenea, în Centrul Vechi au fost înregistrate scăderi ale numărului de clienți și în mijloacele de transport în comun, tot o scădere al numărului de clienți și bilete validate.