De ce apare infarctul post-Covid, afecțiunea care l-a ucis pe jurnalistul Sputnik Dragoș Dumitriu
Jurnalistul Sputnik Dragoș Dumitru a murit în weekend, în urma unui infarct post-Covid, la vârsta de 57 de ani. Nu este singurul pacient care dezvoltă complicații cardiace după ce a trecut prin boală, virusul atacând arterele, în unele cazuri. Iată de ce apare infarctul miocardic post-Covid!
- Jurnalistul Sputnik Dragoș Dumitru a murit la 57 de ani.
- Decesul s-a produs în urma unui infarct post-COVID.
Infarctul post-Covid, afecțiunea care l-a ucis pe jurnalistul Sputnik Dragoș Dumitriu
Infarctul post-Covid a fost cauza morții jurnalistului Sputnik Dragoș Dumitru. La numai 57 de ani, ziaristul a decedat, la scurt timp după ce se vindecase de COVID-19. De ce apare afecțiunea în cazul pacienților care au trecut prin boală veți putea afla în următoarele rânduri.
Potrivit specialiștilor, având în vedere efectele inflamatorii ale virusului, există riscul ca infecția virală să poată produce ruptura plăcii de aterom (depozite de grăsime) în arterele coronare, ducând la un sindrom coronarian acut (infarct miocardic). Astfel, medicii le recomandă celor care prezintă un disconfort toracic important în timpul simptomelor coronavirusului să se adreseze doctorului.
De ce apare infarctul post-Covid
Medicul cardiolog Oren Iancovici atrage atenția asupra unui fenomen care poate apărea din cauza bolii, anume cheagurile de sânge. Acestea pot bloca arterele și astfel se poate declanșa miocardita. De asemenea, specialistul menționează că unul dintre efectele posibile ale acestor cheaguri este infarctul.
“Mai există şi hipercoagulabilitatea pacienţilor, unde apar mai multe cheaguri în corp tot din cauza efectelor secundare ale bolii COVID-19, care ar putea să provoace blocarea arterelor, de exemplu, la nivelul mâinilor şi picioarelo, pentru care iniţial s-a crezut că, dacă luăm anticoagulante gen aspirină sau anticoagulante orale sau injectabile, ne-ar ajuta mai mult, dar unele dintre efectele acestor cheaguri este şi infarctul. Sunt puţine cazuri şi în România, dar şi în lume, cazuri de infarct acut post-COVID, unde cheagurile respective au blocat arterele coronare şi au dus la aceste infarcte. Aceste infarcte sunt de obicei la pacienţi mai tineri, 30, 40 de ani şi vin într-o surpriză foarte mare şi de obicei sunt fatale. Din păcate, pacienţii nu prea au ce face iniţial ca să scape, această miocardită apare aleatoriu, în procente foarte mici, nu înseamnă că fiecare dintre noi o să facă această boală, dar din principiu trebuie să ştim, cei care am trecut prin COVID, că este important să mergem la o consultaţie la pneumolog, să mergem la un medic de familie, să mergem la cardiolog, să facem toate testele necesare şi să vedem că nu mai avem alte simptome sau reacţii din cauza faptului că am trecut prin boală”, a explicat medicul.