De ce salutul cu pumnul devine contraindicat? Recomandările medicului Adrian Streinu-Cercel
Dacă până acum salutul cu pumnul ne era recomandat în situația pandemiei cu care ne luptăm, acum și acest mod devine contraindicat, după ce numărul de cazuri de noi infectări a crescut alarmant. În acest condiții, medicul Adrian Streinu-Cercel vine cu alte recomandări.
- Nu mai este recomandat salutul cu pumnul.
- Adrian Streinu-Cercel vine cu noi propuneri.
Adrian Streinu-Cercel vine cu noi recomandări în contextul pandemiei de coronavirus, acum când bilanțul infectărilor zilnice a depășit pragul de 10.000 ded pacienți. În aceste condiții, prosfesorul recomandă purtarea măștii de protecție, distanțarea socială și chiar renunțatul la salutul cu pumnul.
Dacă vă întrebați de ce este indicat să renunțăm la acest mod de a ne saluta, ei bine, Streinu-Cercel spune că prin acest fel microbii de pe mâna partenerului ajung rapid pe față. Însă, deși ne propune pentru stoparea răspânidirii virusului să renunțăm la acest obicei, Adrian Streinu vine și cu variante alternative, care să înlocuiască salutul cu pumnul. Specialistul susține că mâna dusă la inimă sau o simplă mișcare din cap, denotă același respect și ne protejează mult mai mult.
Salutul cu pumnul, înlocuit cu datul din cap
„Avem tendința să facem un gest simplu, să ne salutăm cu pumnul. După părerea mea, este contraindicat, pentru că în momentul în care faceți asta luați de pe mâna pertenerului microbii, iar următoarea mișcare este să îi puneți în palmă, în căușul palmei, iar de aici până la față nu mai e decât un pas. Sfatul meu direct este să schimbați modalitatea de salut. Puteți face așa (mâna dusă la în dreptul inimii - n.red.) sau pur și simplu puteți să dați din cap și obțineți același lucru”, a spus Streinu-Cercel.
Mai mult decât atât, medicul sugerează ca distanțarea socială să o aplicăm atât în public, cât și în sânul familiei, căci pare a fi un cadru cu risc mare de infectare.
„Suntem într-o situație cât se poate de critică în țară, respectiv în plină pandemie cu SARS-CoV-2, care dă această boală nenorocită, COVID-19. Dorința mea cât se poate clară e să văd cât mai puțini pacienți. Ca atare, rugămintea mea este să vă feriți cât mai mult să vă contactați între dumneavoastră, inclusiv în familie. Există un risc mare în acest moment să vă infectați în familie”, a spus Adrian Streinu-Cercel, potrivit Mediafax.