De ce trebuie să-ți face cruce când treci prin fața bisericii. Ce semnifică acest gest
Credincioșii se închină în momentul în care trec pe lângă o biserică, indiferent că se află pe jos sau se deplasează cu o mașină. Gestul arată că ei își mărturisesc credința și sunt mai aproape de Dumnezeu. Totodată, vor ține deoparte și duhurile rele.
- De ce trebuie să-ți face cruce când treci prin fața bisericii
- Ce semnifică acest gest
Cei mai mulți dintre români se închină în momentul în care trec pe lângă o biserică, indiferent că se află pe jos sau cu mașina. Totuși, te-ai întrebat vreodată care este semnificația gestului? Iată care sunt explicațiile.
De ce te închini când treci pe lângă o biserică
În fiecare oraș prin care pășim vom găsi mai multe lăcașe de cult, astfel că alegem să ne închinăm, indiferent că trecem prin fața sau prin spatele ei. Prin acest gest, ei își mărturisesc credința și sunt mai aproape de Dumnezeu.
Credincioși sunt sfătuiți de către preoți să recurgă la acest gest în momentul în care trec prin fața unei biserici, când trece un cortegiu funerar, când se aud clopote, când plouă cu grindină, tună sau fulgeră, precum și dacă sunt prinși undeva în timpul nopții și se pot rătăci.
Cei ce cred în Dumnezeu se pot închina și când primesc o veste proastă, când se așează sau se ridică de la masă, când pleacă într-o călătorie sau își încep lucrul.
Biserică a afirmat că cei care se închină când trec pe lângă o biserică dau mărturie de credință, adică își afirmă credința în fața lui Dumnezeu.
Închinatul este un obicei din vremea Apostolilor
Închinaul este un obicei creștinesc destul de vechi, fiind din vremea Sfinților Apostoli.
„La fiecare pas și la fiecare faptă ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci”, se arată în Tertulian, De corona, c. 3, Migne, P.L., II, col. 99.
Ea se regăsește și pe vârful turlelor bisericii și al clopotnițelor, iar în cimitire, cei trecuți în neființă sunt ocrotiți. Vasele sfințite ale bisericilor sunt împodobite cu cruce, iar multe lăcașuri de cult sunt zidite în chipul crucii.
Se spune că semnul crucii îl alungă pe diavol. Duhurile rele au fost biruite de către cruce, astfel că cei ce fac acest gest vor fi feriți de ele.
„Crucea, zice Sfântul Ioan Damaschin, este pavăza, arma și semnul de biruință împotriva diavolului”, iar Biserica noastră cântă: „Doamne, armă asupra diavolului crucea Ta ai dat-o nouă, că se îngrozește și se cutremură, necutezând a căuta spre puterea ei”.