Decizie de ultimă oră în cazul fetiței de 9 ani care a fost ucisă de mamă! Corpul de Control a fost trimis la Galați
S-a luat o decizie de ultimă oră în cazul fetiței de 9 ani care a fost ucisă de mamă! Corpul de Control a fost trimis la Galați. Decizia a fost luatp de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDC), Rareș-Petru Achiriloaie.
- Decizie în cazul fetieți de 9 ani din Galați
- A fost trimis la Galați Corpul de Control
În urma tragediei care a șocat România, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDC), Rareș-Petru Achiriloaie, a luat o decizie de amploare, dispunând trimiterea Corpului de Control la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Galați, precum și la Direcția de Asistență Socială a municipiului Galați.
Decizie în cazul fetieți de 9 ani din Galați
Măsura vine în urma informațiilor că micuța de 9 ani, ucisă de propria mamă, ar fi putut fi salvată dacă autoritățile ar fi intervenit corespunzător în timp util.
Celelalte două surori ale fetiței, în vârstă de 3 și 7 ani, au fost preluate în sistemul de protecție specială, găsind adăpost în familia unui asistent maternal. Cu toate acestea, evaluarea minorelor la domiciliul asistentului maternal a scos la iveală urme de violență fizică, arsuri și cicatrici pe mai multe părți ale corpului. ANPDC a anunțat că cele două minore vor fi incluse într-un program de consiliere pentru depășirea traumei suferite.
„Din păcate, în urma evaluării minorelor la domiciliul asistentului maternal, s-au constatat urme de violență fizică, arsuri și cicatrici pe mai multe părți ale corpului. Cele două minore vor fi incluse într-un program de consiliere pentru depășirea traumei suferite”, transmite, vineri, ANPDC într-un comunicat de presă.
A fost solicitată efectuarea unei expertize medico-legale pentru surorile fetiței
În cadrul DGASPC Galați, a fost solicitată efectuarea unei expertize medico-legale de urgență pentru cele două surori și au fost cerute informații cu privire la orice eventuale spitalizări ale minorelor la Spitalul Clinic de Urgență Galați.
„Este profund îngrijorător faptul că majoritatea cazurilor de violență asupra copiilor, care ajung în atenția autorităților, se înregistrează în mediul în care aceștia ar trebui să se simtă cel mai în siguranță, în familie. De aceea, este imperativ să conștientizăm amploarea acestui fenomen și să luăm măsuri eficiente pentru a preveni și a interveni de urgență în cazurile de violență asupra copiilor în mediul familial și nu numai. Subliniez importanța raportării oricărei suspiciuni de de abuz, neglijare, exploatare sau violență împotriva copilului la numărul unic de urgență 119”, spune Rareș-Petru Achiriloaie, președintele ANPDCA.
La nivelul DGASPC Galați, s-a dispus un control intern cu privire la modul în care dosarul fetiței de 9 ani a fost gestionat la Serviciul Evaluare Inițială în Situații de Abuz, Neglijare, Trafic, Migrație și Repatrieri.
Președintele ANPDC, Rareș-Petru Achiriloaie, a subliniat importanța conștientizării și raportării oricărei suspiciuni de abuz, neglijare, exploatare sau violență împotriva copiilor, afirmând că este esențial să se ia măsuri eficiente pentru a preveni și a interveni de urgență în astfel de cazuri.