Decizie de ultimă oră în dosarul notarilor acuzați că furau case prin metoda „Nepotul” / Ce a hotărât instanța!
Notarii publici acuzați de procurorii DNA de fapte grave au primit o lovitură la care nu se așteptau: judecătorii au prelungit mandatele de arestare până pe 13 martie.
- Notarii publici acuzați de fapte grave rămân în arest până pe 13 martie
- Inculpații și-au încercat norocul și la ÎCCJ, însă degeaba
Deși sperau că vor fi lăsați în libertate, pentru că faptele de care sunt acuzați nu au fost comise cu violență, notarii publici acuzați că furau case prin metoda „Nepotul” au primit o prelungire a „sejurului” în spatele gratiilor. „Respinge cererile de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu sau a controlului judiciar formulate de către inculpaţii Seceleanu Lidia Simona, Cuţaru Eugenia, Uşurelu Ancuţa Iuliana, Lazăr Constantin, Georgescu Bogdan, Lăutaru Georgel şi Dănilă Florin, ca nefondate. Respinge propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive formulată de către Parchetul de pe Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Naţională Anticorupţie în dos. nr. 401/P/2021 în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Pavel Alexandru, ca fiind rămasă fără obiect. (...) Dispune prelungirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor Seceleanu Lidia Simona, Cuţaru Eugenia, Uşurelu Ancuţa, Lazăr Constantin, Georgescu Bogdan, Lăutaru Georgel şi Dănilă Florin pentru o perioada de 30 zile, începând cu data de 12.02.2023 pana la data de 13.03.2023, inclusiv. Definitivă”, au decis magistrații.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13 decembrie 2022, a inculpaților:
SECELEANU LIDIA SIMONA (foto jos), notar public, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- luare de mită (două fapte),
- fals intelectual, comise în formă simplă și continuată (19 fapte),
- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, comise în formă simplă și continuată (16 fapte),
CUȚARU EUGENIA (foto jos), notar public, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- instigare la fals intelectual în formă continuată (două fapte),
- instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- complicitate la fals intelectual, (patru fapte),
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (patru fapte),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (patru fapte),
Două persoane fizice, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- instigare la fals intelectual,
- instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,
Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea a cinci infracțiuni de instigare la fals intelectual,
Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- instigare fals intelectual (două fapte),
- instigare la abuz în serviciu (două fapte),
- fals în înscrisuri sub semnătură private (două fapte),
- uz de fals (două fapte),
Prezenta cauză vizează eliberarea nelegală, de către unele cabinete notariale, în perioada 2019-2022, contra unor sume de bani, a unor certificate de moștenitor, precum și a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile aflate pe raza municipiului București, imobile nerevendicate ori care au aparținut unor persoane fără moștenitori. După obținerea documentelor respective, imobilele erau vândute la prețul pieței.
Concret, în contextul menționat mai sus, inculpata Lidia-Simona Seceleanu, în calitate de notar public, la instigarea și cu complicitatea unor alte persoane (printre care și cele reținute în prezenta cauză - două fiind angajate la cabinetul notarului public Lidia-Simona Seceleanu ) ar fi eliberat în mod nelegal peste 19 certificate de moștenitor care atestau în fals faptul că beneficiarii acestora erau singurii moștenitori ai unor imobile, precum și alte documente (contracte de cesiune, contracte de vânzare cumpărare) prin care, în mod nelegal, li s-ar fi permis unor persoane să achiziționeze terenuri, să înstrăineze părți sociale pe care le dețineau în cadrul diverselor societăți comerciale, etc.