Decizie de ultimă oră în dosarul polițiștilor acuzați că au răpit doi oameni și i-au torturat / Detaliu exclusive
De
Narcis Voica.
Publicat pe 07.07.2022 la 23:35
Actualizat pe 07.07.2022 la 23:35
După jumătate de an petrecut la „faculatea” Rahova și câteva luni de arest la domiciliu, liderul de sindicat Viorel Șeicaru a fost pus în libertate, zilele trecute, așa că se poate întoarce la serviciu, la Poliția Capitalei, pentru a reprezenta statul român, ca și ceilalți colegi din dosarul de răpire și tortură.
- Brigada de mardeiași de la Secția 16 s-a reunit în libertate
- Șeful găștii de torționari a scăpat de arest la domiciliu
- Viorel Șeicaru era singurul închis, din cei nouă cu bătăuși cu epoleți
Viorel Șeicaru, care deschisese mai multe dosare în care solicitase înlocuirea arestului la domiciliu, a reușit să îi impresioneze pe judecătorii care, în urmă cu ceva timp, îl sfătuiau să nu ia legătura cu victima decedată. „Înlocuiește măsura arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar față de inculpatul ȘEICARU VIOREL-CONSTANTIN, pentru o perioadă de 60 de zile, de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri. Pe perioada executării măsurii preventive, inculpatul va respecta următoarele obligații: să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare; să nu comunice cu inculpaţii Radu Mihai Patrik, Lupu Viorel Răzvan, Nine Dorin, Stancu Elisabeta, Turcu Beatrice Alexandra, Gogoaşe Irina, Piticu Răzvan Ştefan, Nicu Cătălin Bogdan şi cu martorii Dancă Dragoş Mihai, Dumitru Andrei, Paraschiv Marius, Goghez Bianca Mariana, Mindoiu Valentin Ionuţ, Crăciun Silviu Marian, Nania Ştefan Adrian. Pronunțată prin punerea la dispoziție prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 04.07.2022, ora 11.00”, este decizia instanței.
Ieri, într-un alt proces în care Șeicaru solicitase să fie lăsat să iasă din casă pentru a-și rezolva niște probleme personale magistrații au constatat că dosarul a rămas fără obiect, fiindcă acesta este deja liber: „Constată ca fiind rămasă fără obiect cererea formulată de inculpatul Șeicaru Viorel-Constantin de părăsire a domiciliului. Va obliga inculpatul la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Pronunţată prin punerea minutei la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 07.07.2022”.
În urmă cu trei luni, judecătorii i-au interzis lui Șeicaru să comunice cu morții din dosarul de tortură, semn că habar n-aveau că victimele au decedat la scurt timp după ce au fost răpiți, gazați și bătuți: „Înlocuieşte măsura arestării preventive a inculpatului Şeicaru Viorel Constantin cu măsura arestului la domiciliu. (...) Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul va avea următoarele obligaţii: -să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară şi la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat -să nu comunice cu persoana vătămată Ghiorghe Mihai Ionuţ, sau cu membrii familiei acesteia, cu inculpaţii Radu Mihai Patrik, Lupu Viorel Răzvan, Nine Dorin, Stancu Elisabeta, Turcu Beatrice Alexandra, Gogoaşe Irina, Piticu Răzvan Ştefan, Nicu Cătălin Bogdan şi cu martorii Dancă Dragoş Mihai, Dumitru Andrei, Paraschiv Marius, Goghez Bianca Mariana, Mindoiu Valentin Ionuţ, Crăciun Silviu Marian, Nania Ştefan Adrian”.
Intervenție de tip mafiot, marca „Circa 16”
Potrivit anchetatorilor, în urmă cu doi ani, „Șeicaru Viorel-Constantin, Lupu Răzvan-Viorel, Radu-Mihai Patrik-Alexandru, Nine Dorin, Dăogaru George-Alexandru, Stancu Elisabeta-Valentina, agenți de poliție în cadrul Secției 16 Poliție București, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu cu agenții, având asupra lor armamentul din dotarea Poliției Române (spray iritant lacrimogen, tomfă, pistol, cartușe), l-au lipsit în mod ilegal de libertate pe Ghiorghe Mihai Ionuț în intervalul aproximativ 01.45 - 02.30. (...) Ghiorghe Mihai Ionuț a fost introdus încătușat în autospeciala de poliție marca Dacia Logan MAI , condusă în seara respectivă de către ag. Lupu Viorel Răzvan.
Apoi agentul șef Șeicaru Viorel, a deschis portiera stângă a mașinii și i-a pulverizat spray lacrimogen în direcția feței, după care a închis portiera autoturismului, lăsându-l singur în mașină, cu geamurile ridicate. După aproximativ 5 minute, în mașină s-au urcat agenții Lupu Viorel Răzvan (la volan), Dăogaru George Alexandru și Radu Mihai Patrik (aceștia din urmă de-o parte și de alta a persoanei vătămate), plecând împreună de la fața locului. Totodată, agenții Șeicaru Viorel Constantin, Stancu Elisabeta Valentina, Turcu Beatrice Alexandra și Nine Dorin s-au urcat fiecare în autospecialele ce le fuseseră repartizate în cadrul raporturilor de serviciu (mai exact agenții Șeicaru și Stancu în auto VW Polo MAI, iar agenții Turcu și Nine în auto Dacia Logan MAI ) și i-au însoțit pe colegii lor în autospeciala cărora fusese introdus Ghiorghe Mihai Ionuț”.
Conform procurorilor, „împreună cu agenții enumerați anterior, l-a transportat pe Ghiorghe Mihai Ionut încătușat și împotriva voinței acestuia pe un teren viran situat la periferia mun. București (din zona străzii Drumul Dealul Armanului, sector 4 - foto jos) unde, ulterior, l-a abandonat. (...) În data de 01.09.2020, în jurul orelor 01.45 - 02.30, în calitate de agenți în cadrul DGPMB Secția 16 Poliție - Biroul de Ordine Publică, aflându-se astfel în exercitarea funcției ce implică exercițiul autorității de stat, Șeicaru Viorel-Constantin, Lupu Răzvan-Viorel, Radu-Mihai Patrik-Alexandru, Nine Dorin, Dăogaru George-Alexandru, Stancu Elisabeta-Valentina i-au provocat persoanei vătămate Ghiorghe Mihai Ionuț puternice suferințe fizice și psihice, în scopul pedepsirii acesteia pentru reproșurile adresate cu privire la nepurtarea de către agenții de poliție a măștilor de protecție în contextul epidemiologie SARS-COV2”.
Aceste scene, descrise de anchetatori, au fost surprinse de camere de supraveghere care au înregistrat și incidentul de la ora 22.30: „Referitor la inculpata Gogoașe Irina s-a apreciat că în data de 01.09.2020, în calitate de agent în cadrul DGPMB Secția 16 Poliție - Biroul de Ordine Publică, împreună cu agentul ..., având asupra lor armamentul din dotarea Poliției Române (spray iritant lacrimogen, tonfă, pistol, cătușe), l-a lipsit în mod ilegal de libertate pe Gheorghe Teodor Nicolae (foto jos) în intervalul aproximativ 01.45 - 02.00. Concret, după încătușarea nelegală a lui Gheorghe Teodor Nicolae, l-a lăsat închis pe acesta întins pe burtă peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate a autospecialei ce îi fusese repartizată în cadrul raporturilor de serviciu. Ulterior, urmată îndeaproape de agentul... , l-a transportat cu aceeași autospecială pe Gheorghe Teodor Nicolae (foto jos) în zona Zețari din București, sectorul 5, unde l-a descătușat și abandonat pe o stradă întunecată”.
Conform anchetatorilor, „în continuare, Șeicaru Viorel, Lupu Viorel Răzvan, Radu Mihai Patrik, Dăogaru George Alexandru și Nine Dorin l-au întins pe pământ în poziția decubit dorsal și au început să îl lovească cu tonfele și cu bocancii, timp în care Stancu Elisabeta Valentina a rămas lângă una dintre autospecialele de poliție”.
Potrivit procurorilor, Mihai lonuț Ghiorghe a declarat: „Mă loveau peste corp, în zona coastelor, a mâinilor, a degetelor de la mâini și a picioarelor. Toți agenții care mă loveau erau bărbați. Unul dintre polițiștii cei tineri mi-au scos adidașii, după care agenții m-au lovit cu tomfele peste tălpi. Eu le ceream să înceteze, iar polițistul mai în vârstă mi-a replicat că dacă nu îmi cer scuze, nu se vor opri. Eu am întrebat atunci pentru ce să îmi cer scuze. Rețin că m-au întors și pe burtă, continuând să mă lovească și, la un moment dat, mi-au scos cătușele [...] La un moment dat, pentru a se opri, mi-am cerut iertare de la polițiști, obligat practic de aceștia”. În continuare, Ghiorghe Mihai lonuț a detaliat că Șeicaru Viorel a urinat pe el, mai exact pe brațul său stâng și pe tricoul pe care îl purta, spunându-i în același timp: Vezi, mă, ce poate să facă Poliția Română?”